Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Drastická situace v USA, vakcína firem Pfizer/BioNTech je na 95% účinná, mužům trvá imunita kratší dobu než ženám

19. 11. 2020

čas čtení 4 minuty
 
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za středu 18. 11. je registrováno 5515 nových nákaz. Testování v ČR však radikálně klesá, přitom pouze rozsáhlé testování, trasování, karanténa a pomoc lidem v karanténě je jedinou možností jak zvládnout pandemii.  Celkem registrovala ČR už 475 284 nákaz, tedy už téměř půl milionu. Zemřelo 6740 osob. TV nemocnici je v ČR  6322 lidí.  Údaje MZČR o tzv., "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Počet mrtvých v USA překročil čtvrt milionu. Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci varoval vědce, aby přistupovali k "dlouhému covidu" "s pokorou", než bude tato nemoc řádně prozkoumána.

- Přeplněné nemocnice adaptují kostely, kavárny, čekárny, chodby, i garáž pro auta v prostory pro léčbu pacientů nakažených covidem. Zdravotníci zoufale hledají, v kterých lékařských střediscích by mohla ještě být lůžka. Jsou vyčerpáni a v depresi. V úterý bylo v USA hospitalizováno 77 000 lidí nakažených covidem.

- Protilátky chránící proti covidu-19 mizí z organismu mužů rychleji než z organismu žen, zjistila studie univerzity ve Štrasburku. Bude to mít dopady na užívání vakcín.  ZDE

- Vakcína Oxfordské univerzity prokazuje posílení imunity u starších lidí. V testech druhé etapy prokázala vakcína ChAdOx1 nCov-2019, kterou vyvíjí Oxfordská univerzita, robustní imunitní reakci u zdravých dospělých ve věku 56-69 let a nad 70. Testy zveřejněné v časopise Lancet prokázaly obdobně silnou imunitní reakci u všech věkových skupin, 18-55, 56-69 a nad 70 let. ZDE 

- Rusko překročilo hranici 2 milionů nákaz.

- Indie se blíží hranici 5 milionů nákaz

- Londýňané "mají většinou plné zuby života ve městě". Vadí jim, že je městská infrastruktura příliš daleko od obytných čtvrtí. Zvlášť se to projevilo v koronavirovém lockdownu. Londýňané bylí v průměru až 23 minut od chůze či jízdy na kole od parků, obchodů s potravinami, škol, zdravotních středisek, fitek a kaváren. V Madrinu je tato vzdálenost 13 minut, v Berlíně a v Paříži 16 minut.

- Japonsko varuje, aby si společnost dávala pozor: zaznamenalo 2179 nových nákaz za posledních 24 hodin. 

- V Jihlavě měla ve středu pohřeb devětatřicetiletá zdravotní sestra, která zemřela na koronavirus. Zůstává po ní devítiletá dcera. Zdravotníci a lékaři jsou vystaveni obrovské virové zátěži a ta u nich způsobuje vážné onemocnění, případně smrt, pokud nemají dostatečné ochranné prostředky. V Británii takto kvůli indolenci zdravotnických institucí zemřelo na koronavirus až 300 lékařů a zdravotníků. Kdo ponese v Jihlavě odpovědnost za zbytečnou smrt této maminky? (JČ)

 
- Vakcína firem Pfizer/BioNTech má 95 procentní účinnost. Imunitní reakce byla vysoce efektivně bez ohledu na věk, pohlaví, rasu a etnicitu, uvádí firma Pfizer. To je pozoruhodné, protože vakcíny normálně nefungují příliš dobře u starších lidí, jejichž imunitní systém bývá méně funkční. ZDE   Americká firma Moderna tento týden uvedla, že i její vakcína, také založená na genetickém materiálu mRNA, je efektivní z 95 procent. Firmy Pfizer/BioNTech potvrdily, že budou bezodkladně žádat o mimořádné schválení své vakcíny regulačními orgány. Evropská unie objednala 200 milionů dávek této vakcíny.

- Brutální druhá vlna koronaviru v Itálii odhalila nedostatek zdravotníků pro jednotky intenzivní péče.  ZDE  Itálie ve středu zaznamenala dalších 753 úmrtí a 34 282 nových nákaz.

- Brazílie registrovala dalších 756 denních nákaz.

- Francie zaznamenala dalších 425 úmrtí a dalších 28 383 nákaz.

- V americké Mayo Clinic v Minnesotě se za posledních čtrnáct dnů nakazilo koronavirem 900 osob.  93 procent z nich se nenakazilo v zaměstnání, ale mimo nemocnici, například když obědvali ve městě bez roušky.  ZDE 

- Restaurace a hostince v Británii zoufale žádají vládu o finanční pomoc. 72 procent z nich se obává, že budou muset udělat bankrot.

- Moře kolem Británie je zřejmě znečištěno 53 miliony vyhozených roušek. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8058

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020