Jak vypadá útok na demokracii

20. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Poté co pomohl zajistit bezpečnost voleb před hackery, ředitel agentury CISA odmítl prezidentova nepodložená tvrzení, napsal Patrick Tucker.


Před pěti dny představitelé obou stran a napříč státními i místními vládami vydali historické prohlášení: "Volby 3. listopadu byly nejbezpečnější v americké historii."

Uprostřed nejhorší globální zdravotní krize, kterou živí pamatují, rekordní počet Američanů úspěšně a bezpečně odevzdal svůj hlas v amerických prezidentských volbách. Že to mohli udělat a že úředníci po celé zemi mohou svědčit ve prospěch integrity hlasování je z nemalé části zásluhou snah Christophera Krebse, který byl právě vyhozen z postu ředitele Bezpečnostní agentury pro kybernetickou bezpečnost infrastruktury (CISA).

Krebs u Trumpa narazil, když odmítl nechat prezidentovy lži a nepodložená tvrzení bez komentáře. V jednom z posledních tvítů ve funkci ředitele CISA napsal: "Pokud jste si nevšimli: Ohledně podezření, že volební systémy byly zmanipulované, všech 59 expertů na bezpečnost se shoduje, že ´v každém případě, o němž víme, byla tato tvrzení buď nepodložená, nebo jsou technicky nekoherentní´."

Krebs byl kvůli svému úsilí zajistit bezpečnost amerického hlasování vyhozen prezidentským tvítem takřka dva roky poté, co Trump podepsal legislativu, která pod ministerstvem vnitřní bezpečnosti vytvořila jeho agenturu. Jeho zástupce Matt Travis také rezignoval, údajně když zjistil, že nezaujme Krebsovo místo v čele agentury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8553

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020