Studie: Více než polovina covidových pacientů propuštěných z nemocnice vykazuje poškození srdce

19. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Více než polovina pacientů hospitalizovaných s vážným průběhem choroby COVID-19 a vykazujících zvýšenou hladinu proteinu troponinu má poškozené srdce. Zranění bylo detekováno magnetickou rezonancí ještě za měsíc nebo i později po propuštění, informuje European Heart Journal.


Poškození zahrnuje zánět srdečního svalu (myokarditis), zjizvenou nebo odumřelou tkáň (infarkt), omezené zásobování srdce krví (ischemii) a kombinaci všech tří zmíněných změn.

Studie s daty od 148 pacientů v Londýně je zatím největší studií zotavujících se pacientů s COVIDem-19, kteří vykazují zvýšenou hladinu troponinu indikující možné problémy se srdcem.

Troponin se uvolňuje do krve, když dojde k poranění srdečního svalu. Může k němu dojít při zablokování artérie nebo zánětu srdce.

Zkoumaní pacienti byli propuštěni z nemocnic od června 2020 z šesti londýnských nemocnic. Všichni prodělali COVID s těžkým průběhem a vyžadovali hospitalizaci. Zhruba třetina z nich musela být napojena na plicní ventilátor.

Funkce levé srdeční komory zajišťující čerpání okysličené krve do těla byla normální u 89 % zkoumaných pacientů, avšak jizvy nebo zranění srdečního svalu byly zjištěny u 80 pacientů (54 %).

Studie se dnes na výročním jednání Společnosti pro kardiovaskulární magnetickou rezonanci stane předmětem diskuse mezi hlavní autorkou profesorkou Fontanovou a profesorem Nagelem z Frankfurtu, který je jedním z autorů dřívější studie. Ta zjistila problémy se srdcem u až 78 % COVIDových pacientů s lehčím průběhem onemocnění, kteří nemuseli být hospitalizováni.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4799

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021