Výstřelky kapitalismu bez přívlastků: Texasan nechal rozsvíceno. Zaplatí za to 16 752 dolarů

22. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Jak známo, americký stát Texas utrpěl v minulých dnech vážnými mrazy a sněhovou kalamitou, v níž přišly miliony Texasanů o topení (soukromé firmy, dodávající zemní plyn, na kalamitu nebyly připraveny), o dodávku elektrické energie (ve své moudrosti odpojili texaští stoupenci kapitalismu bez přívlastků eletrorozvodnou síť v Texasu od celoamerické elektrorozvodné sítě, takže v kalamitě, když zkolabovali dodavatelé elektrické energie v Texasu, nebylo možno stát připojit na jiné výrobce elektrické energie v USA) a o pitnou vodu (vodárny bez elektrické energie nemohly udržet v provozu čističky).

 

Někteří Texasané měli štěstí - dodávka elektrického proudu jim nebyla přerušena. Bohužel, nechali-li rozsvíceno, čelí nyní účtům za elektřinu ve výši až 17 000 nebo i 20 000 dolarů. Četní soukromé elektrárenské podniky v Texasu totiž nemají pevnou cenu elektrické energie, ale ta se rychle mění podle poměru na trhu a podle výše poptávky. V energetické krizi, způsobené sněhovými bouřemi, stoupla pro některé zákazníky cena elektrické energie až padesátinásobně.

"Mé úspory jsou fuč," řekl Scott Willoughby, třiašedesátiletý armádní veterán, který žije na předměstí Dallasu z podpory v nezaměstnanosti. Jeho účet za elektřinu za poslední dni ve sněhové kalamitě je totiž 16 752 dolarů - sedmdesátkrát více, než co za elektřinu dosud normálně platil.

Republikánský guvernér Texasu Greg Abbot slibuje, že postižené občany nenechá ve štychu a o víkendu měl jednat s poslanci ve svém státě ohledně toho, jak tuto neblahou situaci vyřešit.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5935

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2021