Průběžné zpravodajství:

Vědci začínají testovat druhou generaci vakcín, která má být účinná proti novým variantám koronaviru

22. 2. 2021

čas čtení 6 minut
Česko stále patří k nejpostiženějším zemím světa.

Jediným a naprosto naléhavým řešením je urgentní uzavření  celé země, včetně továrních provozů (a státní dotace podnikům, aby se nepoložily). Cílem musí být snížení nákaz na minimum, aby se daly testovat, trasovat a izolovat. Zároveň je nutno URGENTNĚ zahájit plošné očkování občanů, mělo by se očkovat půl milionu lidí týdně, ne několik desítek tisíc!! Česko nedělá nic a hašteří se o respirátorech, které jsou stejně nefunkční. Představa, že by za této situace bylo možno karanténní opatření rozvolňovat, je šílená. Politikové vážně ohrožují životy lidí. (JČ)

Zpráva ze Šumavy, Soumarský most: O víkendu tam byly davy lidí. Místní restaurace byla otevřená a přeplněná obědvajícími zákazníky bez roušek. Neuvěřitelné.

Počet úmrtí na milion obyvatel:



Neuvěřitelně, v neděli 21.2. bylo v ČR očkováno jen 1904 (!!) osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 545 381 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 207 552 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 993 osob. (!!) Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,6 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,8 milionů lidí, to je  12,9 procent obyvatelstva), z nich 17,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 157 180 osob. V neděli 21.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  4002 nových denních nákaz. (Navzdory zcela havarijní situaci, protipandemické systémy o víkendu v ČR nefungují, zdravotníci jedou na chatu.)     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 330 lidí, to je denní nárůst o 116 mrtvých.   V nemocnicích je 6 049 lidí.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Vědci vypracovávají celou řadu proticovidových vakcín druhé generace. Jedna nová verze vakcíny by měla poskytovat imunitu proti mnoha nejrůznějším variantám koronaviru, jiné by měly zablokovat šíření nákazy. Připravují se také mnohonásobné vakcíny proti různým variantám, které by se používaly k očkování jedinou dávkou, podobně jako se každoročně očkuje proti chřipce, v současné vakcíně proti chřipce jsou čtyři vakcíny proti různým kmenům chřipkového viru. ZDE 

- Spojené státy dosahují 500 000 mrtvých. V současnosti je počet mrtvých na koronavirus v USA 498 786 - je to počet obyvatel v Kansas City ve státě Missouri. Je to větší počet mrtvých než celkový počet mrtvých za rok 2019 na chronické choroby dýchacích cest, mrtvic, Alzheimera, chřipku a zápal plic. Nic takového jsme za posledních 102 let nezažili, konstatoval hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci. Apeloval na občany, aby nosili roušky a dodržovali rozestupy. Počet mrtvých na covid  v USA dosáhl 400 000 dne 19. ledna 2021. Trvalo čtyři měsíce, než v USA zemřelo prvních 100 000 lidí. V září 2020 bylo v USA 200 000 mrtvých na covid a 300 000 v prosinci 2020.

- Americký státní epidemiolog dr. Anthony Fauci varoval, že je možné, že Američané budou nosit roušky ještě v roce 2022.

- Svět čelí "pandemii porušování lidských práv", varuje generální tajemník OSN António Guterres. Autoritářské režimy pod záminkou boje proti pandemii zavedly drastická omezení lidských práv. Zneužily koronavirus jako záminku k omezení svobody projevu a potlačení disentu. ZDE 

 
- Řecko je znepokojeno trvajícím vysokým počtem covidových pacientů na JIPkách, přestože v Řecku platí tvrdý lockdown. V neděli bylo v Řecku oznámeno, že dosud tam bylo očkováno 700 000 osob, tedy asi šest procent obyvatelstva. Celkem je v Řecku registrováno od začátku pandemie 179 802 nákaz a 6297 lidí zemřelo.

- Britský ministr financí musí zvýšit finanční podporu pro lidi v karanténě, anebo riskovat čtvrtý celostátní lockdown, varovala labouristická opozice.

- Boris Johnson chce umožnit školákům všeho věku vrátit se do škol 8. března. Budou dovoleny školní a poškolní sportovní aktivity venku. Za čtrnáct dní pak má být dovoleno každému britskému občanu setkat se s jedním jiným občanem v parku či ve veřejném prostoru. Od 29. března bude lidem dovoleno se venku setkávat s více lidmi. Tou dobou by se měla otevřít i fitka pod širým nebem a organizovaný dospělý a dětský sport. Rozvolňování však bude zastaveno, pokud se začne situace zhoršovat.

- Policie v anglickém hrabství Nottinghamshire pokutovala organizátora kostelního shromáždění na parkovišti u jednoho hostince částkou 10 000 liber (300 000 Kč) za porušení lockdownu.

- Izrael dovolil v neděli některým podnikům otevřít, ale do některých smějí vstoupit jen občané, kteří obdrželi obě vakcíny proti covidu.

- V Itálii znovu roste nákaza, v důsledku daleko nakažlivější britské varianty covidu.

- Policie násilím odstranila demonstranty protestující proti lockdownu z Muzejního náměstí v Amsterdamu.

- Stát Maharaštra na západě Indie zavádí nová koronavirová omezení v důsledku obav z nové vlny a pomalého očkování.

- Gaza dostala 20 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V ze Sjednocených arabských emirátů.


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5362

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2021