Zemřela Lina Vaculíková, švagrová Ludvíka Vaculíka

13. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek 11. března 2021 zemřela v jižních Čechách paní Lina Vaculíková-Gvenetadze (86), elektroinženýr a manželka Emila Vaculíka, bratra spisovatele Ludvíka Vaculíka. Před časem se svým manželem publikovali významnou elektroinženýrskou publikaci, o níž mj. hovoříme jednom z dvou  nedávných Rozhovorů Britských listů.

Paní Vaculíková v nich nesmírně zajímavě hovořila o kulturní situaci v pražském literárním prostředí v době liberálních šedesátých a pak normalizačních sedmdesátých a osmdesátých let, stejně jako o době, kdy studovala na inženýra ve stalinském Rusku. Čest její památce!

Rozhovor Britských listů 242. Zachovat svobodu ducha

Jak se žilo v Československu od šedesátých let gruzínské inženýrce Lině Gvenetadze, která si vzala bratra spisovatele Ludvíka Vaculíka, žila v Praze ve společnosti liberálních spisovatelů s Ivanem Klímou a Alexandrem Klimentem, a pak v sedmdesátých letech jako přibuzná "nepřítele národa".



Rozhovor Britských listů 241. Byla jsem kosmopolitní zločinec v poststalinském Rusku

Jaké to bylo být Gruzínka a studovat technologii v Leningradě v padesátých letech? Jan Čulík hovoří s inženýrkou Linou Gvenetadze, odbornicí na elektroniku a švagrovou nedávno zemřelého spisovatele Ludvíka Vaculíka, o jejích zkušenostech ze studia v poststalinském Sovětském svazu, o životě v Gruzii a o tom, jak se seznámila se svým budoucím manželem Emilem Vaculíkem a jak se dostala do Československa.

0
Vytisknout
6867

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021