Rusko se chystá spustit ofenzívu na jihu Ukrajiny. Pod záminkou falešných útoků

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty
Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Rusko se chystá zahájit ofenzívu na jihu Ukrajiny. Je dost možné, že úder vyjde z anektovaného Krymu a odtrženeckých území Donbasu, ve snaze připojit je ke Krymu, aby byl získán přístup k pitné vodě zajišťující potřeby poloostrova a bylo zajištěno pozemní spojení Krymu s Ruskem na severním pobřeží Černého moře, uvádí americký think tank Robert Lansing Institute.


Jsme přesvědčeni, že ofenzíva zřejmě začne během oslav oslav pravoslavných Velikonoc (které letos připadají na 2. květen gregoriánského kalendáře - pozn. BL).

Kreml si nyní vytvoří záminku k invazi. Zřejmě použije scénář vyzkoušený v roce 2008 v Gruzii: Zinscenovaný útok, který nabídne možnost ruské invaze po omezenou dobu, s použitím letectva a přesně naváděných zbraní. Existuje několik možných scénářů vojenského střetu.

1. Náboženský spor vyvolaný sabotážními skupinami ruských sil zvláštního určení s úkolem zavraždit představitele ruské pravoslavné církve na Ukrajině, nebo spáchat teroristický útok na náboženský objekt.

2. Násilí proti představiteli proruské komunity nebo organizace na jižní Ukrajině.

3. Předstírané ukrajinské ostřelování infrastruktury na Krymu.

Tyto scénáře mají svalit vinu za vznik války na Ukrajinu, aby byla odvedena pozornost od samotné invaze k debatě o jejích důvodech a právních základech.

Rusko shromáždilo podél ukrajinské hranice vojenské síly a současně s tím z Kremlu vychází proud dezinformací. Mezitím experti GRU na informační a psychologické operace, kteří se podíleli na intervencích v Donbasu, Sýrii a Náhorním Karabachu dorazili opět do Donbasu. To znamená, že vznik války je docela pravděpodobný.

V dlouhodobém výhledu Kreml prosazuje úplnou kontrolu na černomořským pobřežím Ukrajiny, včetně Mariupolu, Oděsy a Berďansku. Nyní je ale jeho záměrem zmocnit se kanálu, který spojuje řeku Dněpr s Krymem. To by poskytlo Rusku pozemní spojení s poloostrovem prostřednictvím okupovaných oblastí v Donbasu.

Případné vypuknutí nepřátelství poškodí USA a Evropu. Ruská invaze spustí masivní příliv uprchlíků do Evropy. Na pozadí nepříznivé epidemiologické situace na Ukrajině a nízké proočkovanosti čelí Evropa dalším rizikům, protože takový scénář ohrožuje EU a vyžaduje deeskalaci a kroky směřující k tomu přinutit Rusko, aby se invaze vzdalo.

Ofenzivní postoj k Rusku, v oblasti ekonomiky, diplomatické aktivity, humanitárních záležitostí, vědě a vzdělávání, představuje jediný způsob, jak se chopit iniciativy a předejít nové válce v Evropě, která by překreslila hranice, poškodila ekonomiku EU a vrátila na kontinent blok ve stylu Varšavské smlouvy. Moskva by měla ztratit iniciativu a snažit se zevnitř o oslabení vnějšího tlaku.

Řada lidí spojených s ruským vedením, kteří financují snahy o ochromení sankcí, o ukrytí peněz ruských politiků, drží aktiva v Evropě a Spojených státech. Lidé v Rusku, kteří třímají pochodeň nepřátelské propagandy, vlastní v Evropě reality (mimo jiné Solovjov a Kiseljov). Zablokovat tato aktiva, včetně zákazu vstupu do země, kde se nacházejí, by mělo představovat účinný mechanismus k zastavení subverze.

Je docela dobře myslitelné, že 21. dubna prezident Putin v projevu k Federálnímu shromáždění oznámí anexi odtrženeckých území v Donbasu. V posledních pěti letech Rusko vydalo lidem na okupovaných územích takřka 600 000 pasů, takže má důvod tvrdit, že chrání své občany. V takovém případě vojenské uskupení provede invazi do obou odtrženeckých republik a bude vystupovat jako ruské mírové jednotky, bez mandátu OSN. De facto by legalizovalo ruskou přítomnost v Donbasu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6566

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2021