Počet mrtvých v ničivých povodních v Německu a v Belgii přesáhl 150 osob

17. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Dále se hledají pohřešované osoby. Nizozemí, Švýcarsko a Lucembursko byly také postiženy záplavami

Klimatologové jsou ohromeni obrovským rozsahem škod


 
Počet mrtvých při katastrofálních povodních na západě Německa a v Belgii překročil 150 a havarijní služby stále ještě hledají stovky pohřešovaných osob.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se vyjádřil, že je "ohromen" spouští, kterou povodně způsobily, a přislíbil pomoc pro rodiny mrtvých a pro zničená města a vesnice.

V Porýní-Falcku zemřelo 63 osob, včetně 12 obyvatel pečovatelského domova pro invalidy. V sousedním Severním Porýní-Vestfálsku zahynulo 43 lidí.

Experti konstatovali, že Evropský systém varující před povodněmi (European Flood Awareness System, EFAS) vydal začátkem tohoto týdne vážné varování před extremními povodněmi a dotazují se, proč je počet mrtvých tak vysoký. Hudroložka Hannah Cloke sdělila serveru Politico, že povodňová katastrofa byla "monumentálním selháním systému".

Experti varují, že takovéto katastrofy se nyní budou v důsledku globálního oteplování dít častěji. V některých částech západní  Evropy napršelo za dva dny tolik deště jako za dva měsíce, konstatovala mluvčí Světové meteorologické organizace Clare Nullis.

V Belgii zahynulo 20 osob a dalších 20 se stále pohřešuje.

Vážně byly poškozeny i oblasti ve Švýcarsku, v Lucembursku a v Nizozemí. Některá města musela být evakuována.

Klimatologové byli šokováni intenzitou a rozsahem povodní v Německu. Nečekali takovouto spoušť v tak rozsáhlé oblasti tak brzo. Po smrtících vedrech a nezvládnutelných požárech na západě USA a v Kanadě záplavy v Evropě vyvolávají obavy, že klimatická katastrofa vyvolává spoušť daleko dříve, než se předpokládalo.


Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
     

0
Vytisknout
8204

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021