Rozhovor Britských listů 412. Jak si Čína dělá z Česka kolonii a českým úřadům je to jedno

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Hegemonie Číny proniká do celé řady zemí světa a Česká republika je zvlášť zranitelná. O tom mluví v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous se sinoložkou Kateřinou Procházkovou, novinářkou a analytičkou spolupracující s projektem Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. srpna 2021.

 17531

Je policajt víc než občan?

4. 8. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Z neděle na pondělí příbramští strážníci řešili konflikt mezi čtyřmi lidmi v obci Březnice. Při zadržení jeden muž upadl do bezvědomí a v nemocnici následně zemřel. Příčinu úmrtí vyšetřuje policie… (Která policie, zpráva nesděluje, takže si můžeme myslet, že policie vyšetřuje policii...)


Strážníci do Březnice přijeli kolem druhé hodiny ráno na oznámení, že se na pouti poprali čtyři lidé. Hlídka při zákroku použila slzný sprej, ale jeden ze zadržených upadl do bezvědomí…Tolik zpráva pondělní středočeské lokálky iDNES.cz 3.srpna t.r.

 16447

Průběžné zpravodajství:

V Sydney zemřel na covid sedmadvacetiletý muž, v Británii dvaačtyřicetiletý horolezec

4. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň město, Plzeň-sever, Pardubice, Nymburk , Chrudim, Jablonec nad Nisou, Praha-západ. V úterý 3.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 237  denních nákazV ČR do 3.8. zemřelo 30 372 lidí.. V nemocnicích je 43 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 674 183 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 539 593 osob, i druhou dávkou  4 786 345 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 52 procent obyvatelstva.

- Přestaňte organizovat třetí očkování svých obyvatel a poskytněte vakcíny chudým zemím, požaduje Světová zdravotnická organizace. Tedros Adhanom Ghebreyesus požaduje moratorium na třetí očkování nejméně do konce září 2021. Mělo by to umožnit očkování alespoň 10 procent obyvatelů všech zemí světa. Ghebreyesus poukazuje na to, že není prokázáno, zda třetí očkování pro lidi, kteří už dostali dvě vakcíny, je vůbec účinné.

- Aude Alaskar, 27, operátor vysokozdvižného vozíku, zemřel v australském městě Sydney třináctý den svého pobytu v domácí karanténě. Vyvolalo to silné apely na mladé lidi, aby se nechali očkovat. ZDE
 
- Dvaačtyřicetiletý Angličan John Eyers, sportovec, naprosto fit, který zvedal činky a ještě před měsícem lezl po horách, se odmítl nechat očkovat a nyní zemřel na covid. Jeho sestra ho charakterizovala jako "nejzdravějšího člověka, jakého jsem znala". Předtím, než mu nasadili ventilátor, se vyjádřil, že se měl nechat očkovat. ZDE 

- Rozsáhlá britská studie zjistila, že plně, dvakrát očkované osoby testují pozitivně na covid třikrát méně často než osoby neočkované. Studie React-1, velký monitorovací program pro covid, který provádějí vědci z University College v Londýně, je založena na testování téměř 100 000 lidí v Anglii od 24. června do 12. července 2021. Během tohoto období bylo nakaženo 0,63 procent osob, tedy každý 158. Analýza PCR testů také zjistila, že plně očkované osoby zřejmě šíří nákazu daleko méně než osoby neočkované, protože mají menší virovou nálož.

- Británie registrovala 21 691 nových denních nákaz, je to o 1820 méně než v tutéž dobu minulý týden, hospitalizováno je tam 6099 lidí, je to o 143 více než v tentýž den minulý týden, a na covid zemřelo 138, což je o 7 více než minulý týden.
 
- Šokující jsou některé české servery, které šíří na základě lživých informací na amerických republikánských serverech tvrzení, že "na očkování zemřely tisíce lidí". Jsou to absolutní lži, které způsobují smrt. Ze statistik v USA vyplývá, že 99 procent osob umírajících v nemocnicích na covid je neočkováno. Co vede šílence v České republice k tomu, že ohrožují své spoluobčany smrtí šířením nesmyslných lží? Proč to lidi dělají? A proč tomu lidé věří?

- Mimochodem, upozorňujeme debatéry na fórech BL, že jakmile tam budou umisťovat nějaké lži o covidu nebo očkování, nemilosrdně je budeme blokovat. Jde o životy lidí.

 

30650

Kauza Koudelka, aneb Jak si umýt ruce

4. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Po schůzce se Zemanem Babiš jakoby přehodil odpovědnost za jmenování nového šéfa kontrarozvědky na parlamentní výbor. 
  • Z právního hlediska ale odpovědnost stále spočívá výhradně na jeho vládě. 
  • Babišovy kšefty s Hradem jsou motivovány výhradně bezskrupulózní snahou udržet se u moci za každou cenu. 

Mezitím v Absurdistánu 186:

Z dobrých důvodů byly zvýšeny platy polských poslanců a ministrů o 60 procent

4. 8. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

- Zvýšení platů polských poslanců a ministrů o 60 procent je normální, vždyť to odpovídá zvýšení platu všech zaměstnanců!
- Kongres strany PiS schválil komickou rezoluci, že její poslanci nesmějí zaměstnávat rodinné příslušníky. Avšak tchán "není rodina!"
- Proč ale protestují polští zdravotníci?
- Sportovkyně v Tokiu způsobila skandál - poděkovala v televizi za podporu své přítelkyni
- Připomínka varšavského povstání se stala manifestací ultrapravice
- Bohužel dnes vládne v Polsku nedostatek německých okupantů, tak musí ultrapravice namísto toho podpalovat očkovací centra

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17532

Tání permafrostu na Sibiři hrozí katastrofálním uvolněním metanu. Ten je 84krát nebezpečnější než CO2

4. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Vlna vedra na Sibiři r. 2020 uvolnila emise metanu z prehistorického vápence ve dvou regionech v oblasti o délce 600 km


Vědci se už dlouho obávají "metanové bomby" - potenciálně katastrofálních emisí metanu z tajících bažin sibiřského permafrostu.

Nyní zjistila studie tří geologů, že vlna horka v roce 2020 odhalila nárůst emisí metanu z "potenciálně daleko větším množství" z tajících skalisek v artickém permafrostu.

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

30777

Studie: Eliminace emisí skleníkových plynů do roku 2050 by v tomto století zachránilo 74 milionů životů

3. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

- Podle nového výzkumu by eliminace skleníkových plynů do roku 2050 mohla zachránit až 74 milionů lidských životů, třebaže toto číslo může být nižší, ale i vyšší

- Nicméně tento počet zahrnuje pouze úmrtí v důsledku veder, takže je patrně silně podhodnocené

- Časopis Lancet loni varoval, že klimatická krize je největší globální hrozbou pro veřejné zdraví

 17317

Sociální sítě jsou bezpečným místem pro rasisty: Zpráva o antisemitismu kritizuje všechny hlavní sociální sítě

3. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Facebook, Twitter, Instagram, YouTube a TikTok neodstraňují ani ten antisemitský materiál, na nějž jim přichází největší množství stížností


Všech pět největších sociálních sítí naprosto selhává a neodstraňuje antisemitismus ze svých stránek. Nabízí je tak jako "bezpečné místo pro rasisty", konstatuje analýza.

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube a TikTok neodstranily 84 procent materiálů šířících nenávist a propagandu proti židům, přestože byly na tento materiál upozorněny prostřednictvím svého oficiálního systému pro stížnosti.

Rozhovor Britských listů 411. Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Měli bychom kritizovat Zemanova mluvčího Ovčáčka za nesmysly, které zveřejňuje na Twitteru? Zajímavá analýza publikovaná v britském rozhlase varuje, že když lidé přetvítovávají materiály, které kritizují, přestože s nimi nesouhlasí, vede to k jejich virálnímu šíření. Co s tím? O tom uvažují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous.



Neuvěřitelné. Státní dotaci na škody způsobené tornádem budete muset vrátit, pokud během 10 let dům prodáte.

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Shromažďuji všechny výhody brexitu na jednom místě

3. 8. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení < 1 minuta

píše Tomasz Oryński a dodává: Je to krásný brexit. Právě jsem byl na nákupu v Tescu. Police všude byly plné nezávislosti, suverenity a hrdosti nad návratem modrých britských pasů.

 



Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


Turecko žádá o pomoc v boji proti lesním požárům, zatímco vedro pokračuje

3. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ve většině jižní Evropy vypukly divoké lesní požáry, v Řecku teplota dosáhla 45 stupňů Celsia, nedá se vycházet ven


Turecko zahájilo mezinárodní apel - prosí o pomoc při likvidaci lesních požárů, které zuří po celé zemi a v posledních dnech usmrtily osm lidí. Mezitím v jihovýchodní Evropě sílí nejhorší vlna veder za mnoho desetiletí.

 16518

Střípky z Covidů 3

2. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut


Guatemalské ponaučení aneb cesta z krize

Úspěchy kremelské vakcínové diplomacie více škodí, než zachraňují. Škodí odběratelům a vyhovují Kremlu. Zločinný vakcínový Kreml ve Střední a Latinské Americe způsobil velká neštěstí. Kremelská vakcínová diplomacie může slavit stovky tisíc nakažených a tisíce mrtvých. Což však Kreml nikdy příliš netrápilo. Ani ti mrtví, ani ti je netrápí. Kreml dokáže s úsměvem vyhrožovat Brazílii, pokud nezaregistruje ruskou „dataless“ vakcínu Sputnik V. Kreml umí naslibovat hory doly, přičemž zůstanou jen pouště a pustiny. Jedna země za druhou se v Kremlu dotazuje… kde že jsou naše poctivě zaplacené Sputniky? Kam odletěly? Proč nemáme druhý vektor z dvouvektorové vakcíny? K čemu je nám dvouvektorová vakcína, když druhý vektor si syslí v Kremlu? A musí ho dávat na příděl. Smlouva nesmlouva, peníze nepeníze. Jak je vůbec možné, že  se ještě najdou naivní země, které uvěří a svěří naděje a peníze do Putinova  chřtánu?

Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

 16510

Británie: Brexit a covid vytvořily perfektní atmosféru pro likvidaci demokracie

2. 8. 2021

čas čtení 4 minuty



Máme pocit, že jsme ohroženi a v nebezpečí, a Johnsonova vláda toho využívá k likvidaci základních svobod v Británii


Police v britských supermarketech jsou buď poloprázdné, nebo úplně prázdné, píše John Harris.

V důsledku brexitu nejsou řidiči kamionů:

Přichází příliš mnoho nezávislých analýz zkoumajících britská data o obchodu, které docházejí k témuž závěru: Brexit škodí vývozcům. A nejenom dnes či zítra, ale bude to trvat po velmi dlouhou dobu. Britští vývozci přišli o svůj podíl na trhu.



Populističtí řvouni nyní útočí na Královskou národní instituci záchranných člunů, že prý zachraňováním uprchlíků z potápějících se člunů v kanálu La Manche "provozují pro uprchlíky taxi servis":



Polsko novým zákonem zabrání židům v restituci nemovitostí, které jim odebrali nacisté

2. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Polsko je jedinou významnější zemí, která neumožnila restituci ukradeného židovského majetku. Nyní se chystá navracení židovského majetku učinit ještě nemožnějším.


Před několika lety stála Shoshana Greenbergová před domem v městě Lodź, který kdysi vlastnila její rodina, se starou fotografií v rukou a se slzami v očích.

Greenbergové je nyní 74 let a žije v Tel Avivu. Její otec byl hlavou prominentní bohaté židovské rodiny v městě Lodź, která vlastnila průmyslové budovy, obytné domy a nemovitosti na dovolenou.

 17527

Ovčí rouno populistické krajní pravice a kardinální hřích šíření nenávisti

2. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Chtějí dětem cenzurovat informace,  že existují i jiní lidé než heterosexuálové;
Chtějí cenzurovat novináře, kteří kladou otázky odhalující jejich rozpory či korupci;
Chtějí cenzurovat svobodu žen rozhodovat o svém těhotenství;
Chtějí cenzurovat ty, kteří mají jiná náboženství;
Chtějí cenzurovat muslimy, aby se nesměli oblékat tak, jak si přejí;
Chtějí cenzurovat znásilněné ženy, aby se nesměly oblékat tak, jak si přejí;
Chtějí cenzurovat transexuály, aby se nesměli oblékat tak, jak si přejí;

 17528

Věci, které mě moc neberou: Olympiáda

2. 8. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 
Zajímá mě, zda to máte obdobně nebo úplně jinak a proč. Je možné, že se ze mě postupně stává zapšklý brbla, kterému se nelíbí nikdo a nic, tak to potřebuju zavčas vědět.

Ještě je potřeba říci, že jsem sportovní fanda. Třeba fotbalu rozumím naprosto perfektně, ostatně tak jako každý chlap v této zemi. Stačí mně obvykle tři zpomalená opakování z různých úhlů, abych správně poznal ofsajd, a tak. A samozřejmě mám radost z jakéhokoli úspěchu našich sportovkyň a sportovců, a z úspěchu našich tenistek ve čtyřhře mám velkou radost. Jen ta událost samotná mě moc nebere.


 16518

Průběžné zpravodajství:

Někteří potrhlí Němci demonstrují proti ochraně před koronavirem

2. 8. 2021

čas čtení 8 minut

- Británie provede klinické testy nejoptimálnějšího očkovacího programu pro těhotné matky. Britští zdravotníci varují, že varianta delta je pro těhotné matky daleko nebezpečnější než předchozí mutace a doporučují, aby se nechaly očkovat co nejrychleji.

- Spojené státy dosáhly 70 procent proočkování první vakcínou. Tento cíl byl původně plánován k dosažení do Svátku nezávislosti dne 4. července. Průměrný denní počet osob očkovaných první dávkou tam dosáhl za poslední týden 320 000. Zdravotníci a vládní činitelé prezentují novou vlnu koronaviru v USA jako "pandemii neočkovaných". Spojené státy nyní zaznamenávají 72 000 nákaz denně více než loni v létě. V pondělí zveřejnila studii z jednotlivých amerických států Kaiser Family Foundation, z níž vyplývá, že obětí nákazy se stává méně než 1 procento očkovaných osob a rozsah proniknutí nákazy mzi plně očkované je 0,01 procenta v Connecticutu a 0.9 procent v Oklahomě. Více než 90 procent všech případů a více než 95 procent případů končících hospitalizací nebo úmrtím jsou mezi neočkovanými osobami, zjistila studie. 49,7 procent Američanů je nyní plně očkováno. ZDE 

- Britská televizní celebrita Jeremy Clarkson, proslulá svými útoky proti kočovníkům, cyklistům, aktivistům za práva zvířat, řidičům náklaďáků, Georgi Michaelovi a Liverpoolu nyní v rozhlasovém rozhovoru zaútočila na ty "ty komunisty" ve vládním vědeckém týmu pro koronavirus Sage, bránící zrušení karanténních opatření, a argumentovala, "když zemřete, no tak zemřete".  ZDE 

- V olympijském Tokiu roste počet nákaz, Japonsko hospitalizuje vážně nemocné a izoluje jiné nakažené doma.

Boris Johnson čelí vzbouření ohledně "nesnesitelného" hladu a chudoby v kdysi bohatých jihoanglických městech

2. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Brexitérský poslanec Steve Baker z jihoanglického města Wycombe naléhá na ministry Johnsonovy vlády, aby neignorovali krizi chudoby způsobenou pandemií v kdysi bohatých volebních okrscích, jako je jeho. Přidávají se k němu i další konzervativní poslanci.

Podle Bakera se lidé v jeho volebním okrsku v důsledku pandemie "dostali do opravdu vážných potíží". Studie z Sheffield University identifikovala Bakerovo město Wycombe jako město, které má největší "potravinovou nejistotu" v Británii. Přibližně 14 procent jeho obyvatel letos v lednu hladovělo, protože vůbec neměli na jídlo, a asi třetina obyvatel tohoto města měla vážné problémy dovolit si nákup potravin.

 16470

Občané z Evropské unie, kteří zažádali o trvalý pobyt v Británii, čelí hrozbě deportace

2. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Britské ministerstvo vnitra zřejmě porušuje mezinárodní dohodu o brexitu


Občané z Evropské unie, žijící v Británii, kteří po brexitu podle mezinárodní dohody o brexitu zažádali o trvalé povolení k pobytu, jsou ohrožení deportací. Je to v rozporu s ujišťováními od britské vlády a zdá se, že je to v rozporu s ustanoveními mezinárodní dohody o brexitu.

 16447

Koronavirus: Británie čelí pravděpodobnosti tisíců mrtvých na covid každý rok, varují vědci

1. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Koronavirus bude kolovat spolu s chřipkou a dalšími sezónními viry a stane se součástí přijímaných zimních nemocí


Británie čelí pravděpodobnosti, že každoročně po dlouhá léta budou na covid umírat tisíce lidí, varují někteří vědci. Upozorňují, že vlny případů projdou zemí každou zimu, covid-19 se připojí k dalším sezónním virům, včetně chřipky, a budou na něj umírat staří a nemocní lidé. Každoročně, jak studené počasí donutí lidi, aby byli v místnostech, šíření infekce koronaviru se zvýší, počty nákaz vzrostou a některé tyto nákazy budou končit úmrtím.

Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

 17530

Uctěme památku obětí Porajmos, romského holocaustu

1. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Dovolujeme si vás informovat o konání pondělní pietní akce k uctění památky obětí Porajmos, romského holocaustu.


Třetí pražský ročník Leperiben: My nezapomínáme, proběhne v pondělí 2. srpna od 17 hodin v Praze na náměstí Míru. Večer je složen ze scénického vyprávění příběhu přeživšího pamětníka, romské hudby a předčítání jmen obětí.

Utrpení romského národa za nacismu je majoritě stále takřka neznámé. Nemluví se o něm, nepíše se o něm v učebnicích, proto jakoby neexistovalo. Myslím, že postarat se o to, aby oběti této hrůzné zvůle byly řádně uctěny a aby se o Porajmos, tedy holocaustu Romů, mluvilo se stejnou oprávněnou vážností, jakou v tomto kontextu požívají ostatní oběti, je úkolem mé generace, říká David Tišer, ředitel pořádající organizace ARA ART.


 17525

Proč se nevyšetřuje "policejní" smrt Stanislava Tomáše v Teplicích?

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé


Přátelé,

krátce z tiskové konference, která se týkala policejního zákroku v Teplicích a smrti Roma Stanislava Tomáše, které jsem se zúčastnil společně s paní Editou Pišojovou a Gwendolyn Albert, píše Jaroslav Miko.

Věřím, že celá naše TK byla kvalitně připravena a že jsme se opírali především o fakta namísto emocí.

Byly vyjmenovány konkrétní jednotlivé pochybnosti v samotném teplickém zákroku a také pojmenovány systémové chyby, které ve fungování policie ČR spatřujeme.

Cílem naší výzvy není "démonizovat" policisty, ale reformovat a profesionalizovat policejní práci.

Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé. U většiny z těchto případů šlo o lidi jiné národnosti, či o zvláště zranitelné lidi, například psychicky nemocné.

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

1. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta


Řečník:

- Energetická nezávislost
- Zahránit deštné pralesy
- Udržitelnost
- Ekologické pracovní příležitosti
- Města, v nichž se dá dobře žít
- Obnovitelné výrobky
- Čistá voda, čistý vzduch
- Zdravé děti

Muž v publiku:

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

Turisty zachraňovala z hořících letovisek u Středozemního moře flotila lodí

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Šest lidí zemřelo v důsledku divokých požárů v Turecku, v Itálii a v Řecku, kde stoupla teplota nad 40 stupňů Celsia. V Grónsku stoupla teplota neobvykle na 19,8 stupňů Celsia a roztálo tam za jediný den 8,5 miliard tun ledu.






Turisti museli být evakuováni záchrannými čluny z přímořských letovisek v Turecku, poté, co lesní požary ohrozily hotely v letovisku u Egejského moře v městě Bodrum. Šest lidí zemřelo a dalších 500 vyžadovalo ošetření v nemocnici ve středomořských městech v Turecku v důsledku zranění požáry, které zuří v Turecku od středy, ničí lesy a některé osady a ohrožují vesnice a turistická letoviska.

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

 17524

Pětadvacet let Britských listů

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Před pětadvaceti lety, dne 29. července 1996, vyšlo první vydání Britských listů. ZDE

Další vydání z roku 1996 ZDE

Původní archiv Britských listů od roku 1996 ZDE

Ta raná vydání byla pozoruhodně živá, podívejte se třeba sem: http://www.britskelisty.cz/1996/1223brit.htm


 

Před pěti lety, při příležitosti dvacátého výročí vzniku Britských listů, hovořil šéfredaktor Jan Čulík s Bohumilem Kartousem o jejich étosu a o důvodu jejich existence:


 16637

Průběžné zpravodajství:

Varianta delta "není smrtnější než předchozí varianty," tvrdí Světová zdravotnická organizace. "Avšak má těžší průběh," konstatují CDC

30. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

V jednom americkém okrese se po účasti na veřejných akcích pod střechou nakazilo koronavirem 75 procent plně očkovaných osob. Proto byly v USA znovu zavedeny roušky.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec, Pardubice. V pátek 30.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 140 denních nákazV ČR do 30.7. zemřelo 30 373 lidí, je to za posledních 24 hodin o 10 více. V nemocnicích je 50 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR dosáhl počtu 1 673 576 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 495 331 osob, i druhou dávkou 4 683 232 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 53 procent obyvatelstva.


- Italsky institut zdraví publikoval data o úmrtích na covid za půl roku (2/2021-7/2021), kdy se už očkovalo. Pouze 1,2% všech úmrtí na covid v tomto období bylo plně očkovaných, a naopak téměř 99% obětí nebylo očkovaných, anebo mělo jenom jednu dávku. Podle institutu tak očkování skýtá velmi vysokou účinnost ochrany před covidem.  ZDE

- Mexické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo dalších 459 denních úmrtí na covid, celkem je v Mexiku registrováno úmrtí 240 456 osob na covid, avšak odhaduje se, že je počet mrtvých až o 60 procent vyšší.

- V Brazílii zemřelo dalších 963 lidí, celkový počet mrtvých na covid je tam 555 460. Bylo také registrováno dalších 40 904 denních nákaz. Celkem bylo v Brazílii nakaženo covidem více než 19,8 milionů lidí.

- EU dostane do října od firmy Moderna dalších 40 milionů vakcín.

- Světová zdravotnická organizace naléhá, aby svět potlačil koronavirus, než vzniknou nové varianty. Šíření varianty delta je varováním, že je nutno virus potlačit, než zmutuje v něco horšího. 

Téměř 100 procent elektřiny vyrábí Skotsko z obnovitelných zdrojů. Spotřebovává jen 58 procent, ostatní vyváží do Anglie.

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

 
Zjistilo se, v případě  Skotska, že v důsledku chytré kombinace obnovitelných zdrojů jsou trvale zcela spolehlivé.



 17521

221. děťátko je holčička Lenka v pardubické nemocnici! Sedmé letošní

30. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Holčička vstoupila do nového života dvířky pardubického babyboxu 30. července v 9:14. Stala se sedmým letošním děťátkem, devátým pardubickým a 120. holčičkou. Pardubice postoupily na třetí místo v počtu odložených děťátek za Prahu a Brno. Lékařka ve službě mi řekla: "Je vitální, dnes narozená." Vlasatá holčička příliš oblečená nebyla, ale dárce ji zabalil do látkové pleny, píše Ludvík Hess.

 16987

V jádru stejná politika

30. 7. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Argumentace současné vlády, a zejména ministra průmyslu Havlíčka, podle které konec uhlí znamená více jádra, se dá číst také jako zakonzervování mocenských vztahů v české energetice na příští generace. Velká trojka české energetiky, tedy EPH, ČEZ a Sev.en Energy, v minulosti několikrát prokázala, že se v klíčových otázkách budoucnosti energetiky v Česku dokáže dohodnout.

 17045

Postskriptum k Vrběticím, aneb "Nadějné vyhlídky"

30. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Pražský institut bezpečnostních studií ve své studii upozornil, že mainstreamová média vrbětickou krizi zvládla relativně uspokojivě, nezvládli ji však politici. 
  • V případě pokračování Babiše ve funkci premiéra lze po volbách očekávat vystupňování útoků právě na ta nezávislá veřejnoprávní média, která jako jediná v krizi slušně obstála. 
  • To by dále snížilo již tak omezenou schopnost ČR odolávat nepřátelské propagandě. 

 16578

Co je v Česku dobrá zelená politika?

30. 7. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Je skoro jisté, že řada lidí se shodne na tezi, že ochrana životního prostředí má být jednou z hlavních priorit, pokud chceme do budoucna nějak rozumně přežít a žít. Podstatně méně lidí si ale bude notovat v tom, jaké k takovému cíli vedou dobré cesty.

K potřebnému sjednocování zelených sil v Česku tak nepřispívají výkřiky z vlastních řad proti dočasně nezbytné jaderné energii či zařízením pro energetické využívání jinak nevyužitelných odpadů, proti zařízením k využívání energie větru či slunce (v době nutného omezování fosilních paliv!) ani opomíjení, někdy až dokonce popírání sociální dimenze celého problému.

Země v bodě zvratu

30. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Téměř měsíc před očekávaným termínem dosáhla Země svého  „Dne přetížení“ tento čtvrtek (29). Jinými slovy, lidstvo spotřebovalo všechny zdroje, které je planeta schopna obnovit za rok a vše spotřebované od dnešního dne  přesahuje to, co dokáže Země dodat bez poškození.

27809

USA: Rozhovory s Íránem "nemohou trvat věčně"

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Nový ultrakonzervativní íránský prezident znamená dramatické snížení šancí na úspěch snah obnovit íránskou jadernou dohodu (JCPOA). 
  • Ačkoliv samotný Raisí říká, že chce v jednáních pokračovat, ultrakonzervativní tábor jako celek je proti dohodě se Západem. 
  • USA vyjadřují ochotu jednat dál, ale zdůrazňují, že rozhovory nemohou trvat donekonečna. 

 16936

Putin jako Milošević

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Putin si nyní osvojil podobný jazyk etnického nacionalismu jako kdysi Milošević.
  • Proto není jasné, zda mu Západ bude opravdu ochoten vyjít vstříc - a riskovat opakování toho, co se stalo v 90. letech na Balkáně. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23294