Čína kritizuje americké sankce proti Talibánu. Chce investovat do afghánských nerostných surovin

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Laura Zhou v deníku South China Morning Post uvádí, že mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian ve středu vyzval Spojené státy, aby nesankcionovaly Talibán a rozmrazily 9,5 miliardy dolarů z afghánských vládních fondů, které Washington Talibánu zadržuje.


Zhao se nechal slyšet, že "USA by se měly vzdát cesty sankcí a neměly by vytvářet překážky mírové obnově a hospodářskému rozvoji Afghánistánu"- napsal Juan Cole

Americké sankce vůči Íránu, se kterým Čína čile obchoduje, jsou bolavým místem mezi Pekingem a Washingtonem.

Naproti tomu americký ministr zahraničí Anthony Blinken trvá na tom, že USA využijí svého ekonomického vlivu, aby zajistily, že Talibán umožní volný odchod ze země všem, kteří tak chtějí učinit, jak zdůraznil Joel Gehrke v listu Washington Examiner.

Zatímco Bidenova administrativa může na Talibán uvalit jednostranné ekonomické sankce, mezinárodní tlak na novou afghánskou vládu by vyžadoval souhlas všech pěti členů Rady bezpečnosti OSN. Čína oznámila, že s takovými sankcemi v RB OSN souhlasit nebude.

Al Džazíra má možnost zblízka informovat o činnosti vyjednávacího týmu Talibánu v Kataru. Uvádí, že čínské ministerstvo zahraničí loni v červenci přijalo delegaci Talibánu a uznalo, že je toto hnutí pro Afghánistán důležité.

Podle Al Džazíry chtějí Číňané v Afghánistánu dosáhnout následujících cílů:

1. Peking požaduje od Talibánu záruky, že zabrání ujgurským fundamentalistům v Afghánistánu v útocích na provincii Sin-ťiang v severozápadní Číně. Někteří ujgurští bojovníci v průběhu uplynulých let bojovali po boku Talibánu.

2. Čína chce v Afghánistánu investovat a podílet se na těžbě tamních přírodních nerostů. V Afghánistánu jsou naleziště železa, mědi, uranu a lithia, o které má Čína zájem. Jedna čínská společnost již v Afghánistánu provozuje měděný důl.

Katarská tisková agentura uvádí, že o tyto čínské investice zřejmě stojí i Talibán, který svého souseda označuje za "přátelský národ" a který vítá jeho účast na obnově Afghánistánu. Mluvčí Talibánu Sohail Shahin slíbil, že hnutí bude garantovat bezpečnost čínských investic v Afghánistánu. Další talibánský mluvčí nedávno připustil, že země bude při obnově ekonomiky závislá na čínských finančních prostředcích.

3. Čína hodlá Afghánistán začlenit do svého rozsáhlého infrastrukturního plánu "Jeden pás, jedna cesta". Al Džazíra tvrdí, že cílem čínské demarše v jižní a střední Asii je potvrzení čínské hospodářské a politické síly tváří v tvář konkurenci ze strany USA na jedné straně a Ruské federace na straně druhé.

Analýza uvádí, že Talibán doufá v čínské investice a pomoc při obnově afghánského hospodářství; dále pak doufá v čínskou podporu na mezinárodních fórech a v uzavření možné strategické dohody mezi Afghánistánem, Pákistánem a Čínou.

Peking se rovněž obává, že se USA nyní, když se zbavily afghánského propletence, budou více angažovat ve východní Asii. Stejně tak Bidenova administrativa posiluje námořní vztahy s Austrálií a Velkou Británií, zejména pokud jde o jaderné ponorky. Čína je nevyřčeným terčem tohoto spojenectví.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5022

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021