Tvůrce vakcíny BioNTech: Příští rok bude nutno vakcíny proti covidu pozměnit

4. 10. 2021

čas čtení 1 minuta


Ugur Sahin, šéf firmy BioNTech, která vyrobila proti covidu první vakcínu mRNA, upozorňuje, že koronavirus velmi pravděpodobně zmutuje a vyhne se imunitě, kterou poskytují nynější vakcíny

V polovině příštího roku už bude zřejmě potřebná nová formulace vakcín. Ugur Sahin upozornil, že během času vzniknou mutace koronaviru, které budou schopny se vyhnout obraně imunitního systému lidského organismu. "Letos ještě není vůbec zapotřebí nové vakcíny. Ale v polovině příštího roku může být úplně jiná situace," předpovídá.

 
V rozhovoru pro list Financial Times uvedl Sahin, že varianty koronaviru, které se nyní šíří, zejména varianta delta, jsou nakažlivější, ale neodlišují se dostatečně radikálně od původního koronaviru, aby bylo zapotřebí nových vakcín. Posilovací třetí injekce jsou v současnosti schopny hlavní varianty koronaviru neutralizovat.

Avšak virus si během času vyvinue mutace, které se dokáží vyhnout imunitní reakci, kterou poskytují vakcíny. Proto bude zapotřebí "upravených" vakcín pro nové varianty.

"Virus bude dál existovat a bude se dál přizpůsobovat," konstatoval Sahin. "Nemáme důvodu předpokládat, že virus příští generace dokáže imunitní systém neutralizovat lépe než nynější generaci variant. Toto je trvalá evoluice a ta teprve začala."

Příští rok budou dva druhy očkování, předpovídá Sahin. Jednak posilovací vakcíny pro osoby, které už byly očkovány, a pak pokračující úsilí očkovat dosud neočkované.

Výrobci vakcín jsou pod silným tlakem z rozvojových zemí a od humanitárních organizací, aby dovolili širší výrobu vakcín. Sahin odmítá sdílení patentů jako riziko kontrole kvality. Firma Pfizer buduje továrnu na vakcíny v Kapském Městě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.ft.com/content/d88457da-6bbc-4f07-82a6-4738aa845492?list=intlhomepage

0
Vytisknout
7368

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021