Mezitím v Absurdistánu 209:

Polská daňová reforma je katastrofa

9. 2. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Konečně je oficiálně potvrzeno to, co se vždycky vědělo. Vzpomínáte si, jak byl Jarosław Kaczyński dotázán na daňovou reformu "Polski Ład" (Polský řád) poté, co jeden odborník upozornil, že většina Poláků si díky ní pohorší? Tehdy řekl, že "Polsko potřebuje pozitivní změny, ale ztratí jen ti, kteří se živí - s prominutím - vychytralostí". A teď najednou, poté, co byl Polski Ład konečně zaveden, si poslanci uvědomili, že jejich platy jsou nižší o 1400 zlotých (8400 Kč).

 

Zřejmě jsou ztráty příjmů v důsledku daňové reformy jen pro chudáky. Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější, takže jen za pár dní dostali poslanci další platbu s nárokem na "nezdaněné peníze". Dokonce ani poslanci PiS netuší, proč tyto peníze dostali a jaké jsou pro ni právní důvody. A co vláda nabízí obyčejným občanům? Prosazení státem regulovaných cen.

Poté, co vláda v zoufalé snaze vypořádat se s inflací snížila 5% DPH u věcí, jako jsou potraviny, očekává, že obchody sníží své ceny o stejnou částku. Příslušné orgány to budou kontrolovat  a majitelé obchodů mohou být pokutováni až do výše 10% svého obratu. Nový zákon také nařizuje obchodům vyvěsit informace o nových cenách a dát jasně najevo, komu mají být zákazníci za své úspory vděční.

To se skutečně setkalo s nadšeným přijetím ze strany mnoha majitelů obchodů, kteří jdou mnohem dál, než jim zákon ukládá, a informují nejen o 5% poklesu DPH, ale také o takových věcech, jako je 340% zvýšení cen elektřiny, 650% zvýšení cen plynu nebo o kolik se zvýšily ceny u jejich dodavatelů.

Mezitím se snížením daní z pohonných hmot vládní propaganda nepřestává chlubit tím, jak má Polsko najednou nejlevnější pohonné hmoty v EU (ale nějak se vyhýbá srovnání ceny pohonných hmot s výší mezd), a informuje o tom, jak Němci nyní jezdí do Polska tankovat.  Státní televize TVP vám ale samozřejmě neřekne o tom, že stovky polských dopravních firem se stěhují do Německa kvůli tomu, že kvůli reformě Polski Ład, výše zmíněné daňové reformě, dramaticky vzrostly i náklady na zaměstnávání řidičů a nyní je levnější zaměstnávat pracovníky za německé sazby než za polské...

Zdá se, že Polski Ład bude pro polskou ekonomiku posledním hřebíčkem do rakve, protože zatímco autodopravci se mohou snadno přesunout do zahraničí (stejně většinou nabízejí mezinárodní dopravu), nemůžete očekávat, že místní pekař přežije, pokud se mu zdvojnásobí cena mouky a zčtyřnásobí náklady na energie...

Všichni, dokonce i PiS, teď přiznávají, že Polski Ład se ukázal jako katastrofa, a vláda spěchá narychlo záplatovat chybný zákon, což, mohu se vsadit o bitcoiny proti burákům, situaci jen zhorší. Zákon je tak chaotický, že ani ekonomové se v něm nevyznají a  objevují stále nové absurdity - například velmi komplikovaný systém výpočtu daní, který, aniž bychom zabíhali do detailů, znamená, že Poláci teď musí platit daně ze svých daní. Ministr financí dostal kopačky, ale zatím nevidíme nikoho, kdo by byl ochoten se uvolněného místa ujmout... 

Vláda se v zoufalé snaze o nějaké úspěchy rozhodla zpřísnit zákony zakazující otevření obchodů v neděli - což bylo značně obcházeno zřízením poštovních úřadů v rámci obchodů, takže nyní obchodníci hledají jiné právní kličky. Jeden z řetězců supermarketů oznámil, že v rámci svých obchodů otevírá knižní kluby. Jiná prodejna v Cieszyně se rozhodla využít své polohy - autobusová zastávka se nachází přímo před ní - a poté, co do prodejny umístila lavičku a jízdní řád, oznámila, že supermarket je nyní autobusovou zastávkou.  To se jim ale vlastně vymstilo, protože pak dostali od policie pokutu za prodej alkoholu, který je na autobusových zastávkách zakázaný.

Zdá se, že nekonečná série úspěchů stále pokračuje. Premiér oznámil, že dosáhl dalšího úspěchu v jednání o dolu Turów. Úspěch je následující: počínaje tím, že Češi požadují výstavbu několika stěn a filtrů na ochranu podzemních vodních zdrojů za hranicí a zaplacení 30 000 000 zlotých za škody, které již vznikly důlní činností. Díky fantastickým vyjednávacím schopnostem a diplomatické finese má nyní Polsko vybudovat toto všechno, plus systém na monitorování dalšího problému, a zaplatit Česku 45 000 000... eur. A to vše poté, co zaplatí pokutu Evropskému tribunálu za ignorování jeho rozhodnutí, která v okamžiku psaní tohoto článku dosáhla 70 901 868 eur (kalkulačku najdete zde). Vláda samozřejmě tvrdí, že Polsko tuto pokutu nezaplatí,  ale Evropská komise to jaksi nepochopila a právě oznámila, že tuto pokutu prostě vezme z peněz, které má Polsko od EU dostat.

Dokonce i "intelektuální" a ideologická základna radikálů ze strany PiS, protipotratový a protiženský pravicový ultrakatolický think tank s vazbami na Kreml, má problémy. Před několika měsíci došlo ke schizmatu a někteří jeho členové opustili spolek Ordo Iuris a založili nový spolek Institut Logos. Oficiálním důvodem byly ideologické rozdíly. Teď už víme víc: existoval ideologický rozdíl mezi tím, co KÁŽOU, a tím, co DĚLAJÍ. Vyšlo najevo, že dva z jeho členů, doktor Tymoteusz Zych a Karolina Pawłowská, měli poměr,  který vyústil v to, že manžel paní Pawlowské rozbil doktoru Zychovi obličej.

Tady byste asi nejraději přestali číst, protože drby o vztazích nejsou tím, co očekáváte, když jste usedli ke čtení mého článku, ale vydržte: Obvykle se do soukromých záležitostí lidí nepletu, ale tento případ je specifický: celá podstata existence organizace Ordo Iuris spočívá v omezování práv jiných lidí žít, jak chtějí. V posledních letech měla Ordo Iuris obrovský vliv na polskou politiku, bojovali proti sexuální výchově, proti antidiskriminačním zákonům Evropské unie, proti komuniě LGBT a obviňovali levici z propagace neomarxismu. Sehráli také klíčovou roli při nedávném zákazu potratů a byli na cestě k zákazu rozvodů - zde můžete vidět doktora Zycha o tom, proč bychom měli "bojovat proti moru rozvodů". A nyní se právě ti lidé, kteří toto všechno prosazovali a měli tu drzost nás poučovat na téma "jak ovládat své choutky" (zde), odvažují nazývat se oběťmi nenávisti a požadují, abychom nenahlíželi a nesoudili JEJICH soukromý život?  

Jak podotkla jedna LGBT osoba: Karolina Pawlowská (která, jak se vtipkuje, byla tak pro život, že se rozhodla vést dvojí život) "nebyla nikdy nazvána nemocí nebo chlípnicí, prezident ani ministr školství neříká veřejně, že Pawlowská není lidská bytost, nikdo neříká, že by se děti neměly učit úctě k ní, a nikdo jí nebrání vstoupit do manželství, kolikrát se jí zachce"... Je tedy pobouřena, že se jí nedostalo ani zlomku obvyklého zacházení, kterého se LGBT komunitě dostává od ní a od jejích kolegů z Ordo Iuris.

Není divu, že tato křiklavá ukázka pravicového pokrytectví vyústila v opravdový příval memů. Na internetových serverech to vřelo. Toto je jeden z mých nejoblíbenějších:



kočky, zleva:

- sexuální výchova od předškolního věku
-  aktivisté "pro choice"
- Evropská unie
- lidé LGBT
- neomarxismus  


Někdo si také dal tu práci a na základě vlastního "výzkumu" organizace  Ordo Iuris o finančních aspektech rozvodů pro společnost a ekonomiku spočítal, že rozvody způsobené aférou Pawlowské se Zychem mají naši zemi stát 178 000 zlotých. A co bychom si z tohoto příběhu měli odnést? Řekl bych, že se zase jednou ukázalo, že největší hrozbou pro manželství není tolerance nebo rovnost pro osoby LGBT, ale prostě sexy kolegyně v práci.

Ale oněch 178 000 zlotých nebude jediným zásahem do polské ekonomiky. Vlajkový program strany PiS, v jehož rámci měla být v polských loděnicích postavena flotila ro-ro trajektů, je oficiálně mrtvý. Kýl k budoucímu trajektu, který před lety slavnostně oslavoval kdo jiný než sám premiér Morawiecki jako začátek stavby prvního z nových trajektů (a který se později ukázal být jen náhodným kusem plechu, který se v loděnici povaloval a byl použit pro onen propagandistický kousek - viz zde), šel právě na prodej. Místní obchodníci se šrotem byli požádáni, zda by ho nechtěli koupit za 2 zł za kilo. Když se zpráva objevila v novinách, loděnice v panice popřela, že by se ten kus železa  chystala sešrotovat, a pustila se do chaotického vysvětlování, jak po změně koncepce navrhovaných trajektů prověřovala své možnosti, ale nakonec se rozhodla, že ji použije při stavbě jiného plavidla, čemuž se však odborníci vysmáli s poukazem na to, že pokud se chystáte stavět loď, nemůžete do klíčových částí jejího trupu jen tak vložit náhodné kusy šrotu. A kromě všeho ostatního měl první ze slibovaných trajektů vyplout přes Baltské moře už před dvěma lety...

Boj proti covidu se také nevyvíjí dobře. Polsko trpí velmi vysokou mírou infekce a úmrtnosti, a přesto vláda zcela přestala cokoliv dělat. Aktivitu značí pouze tím, že navrhuje jakási absurdní opatření proti covidu, která odmítli podpořit dokonce i její vlastní poslanci:  návrh zákona přezdívaný "lex-informátor" navrhoval, aby lidé byli nuceni nechat se očkovat nebo pravidelně testovat tím, že pokud by se jejich spolupracovníci nakazili koronavirem, mohli by své kolegy antivaxery žalovat o náhradu škody. To samozřejmě antivaxery rozzuřilo a jeden z jejich vůdců začal vyhrožovat  poslancům smrtí, za což byl (opět) zatčen. Ale ani již zavedená pravidla nejsou státem brána vážně, jak jsme se dozvěděli z případu kněze, který byl zatčen za prodej falešných covidových pasů, ale poté byl propuštěn, protože "vzhledem k tomu, že stát je stejně už nepožaduje, nedošlo k žádné veřejné škodě".

Mezitím se některým novinářům dostal do rukou seznam očkovaných osob a zjistili, že řada čelných představitelů PiS se nenechala očkovat (bez ohledu na to, zda jsou otevřeně proti očkování, nebo k očkování nabádají ostatní), ale v dalším příkladu pravicového pokrytectví se někteří z těch, kteří ostatní od očkování odrazují a šíří falešné zprávy o tom, že očkování je lékařský experiment, sami očkovat  nechali - totéž platí pro několik předních propagátorů protiočkovacích teorií z krajně pravicové Konfederace.

Ale jsou tu i pozitivní zprávy: pokud byste chtěli Pavla Kukize pohnat k odpovědnosti za jeho slova - v roce 2015 řekl: "Pokud se někdy stanu politikem, plivněte mi do tváře a nazvěte mě vyvrhelem" -, už to bezpochyby můžete udělat. V další odposlechové aféře jeden z jeho kolegů zveřejnil nahrávku svých rozhovorů s Kukizem, v níž ten popisuje své jednání s Kaczyńským. Přestože ví, že předseda strany PiS ovládá vše - od místní policie až po ústavní tribunál, snaží se ho přimět k realizaci svých volebních postulátů o změně volebního systému. "Vláda Kaczyńského se opírá o tři hlasy mých poslanců," říká Kukiz, "proč nezmění volební systém, když ho stejně už nepotřebuje, může v tomto autoritářském systému dokonale vládnout tak, jak je." ptá se Kukiz. Další úryvky těchto nahrávek  nenechávají nikoho na pochybách: je to již plnohodnotný politik, dokonale schopný fungovat v systému vytvořeném Kaczyńským.

Pawle Kukizi, jsi vyvrhel!

1
Vytisknout
7770

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2022