Válku, Válečku, aneb Zatracená filozofie!

31. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Z přístupu k běžné agendě u ministra zdravotnictví Vlastimila Válka člověk nabude falešného dojmu, že je dotyčný pán zapřisáhlým příznivcem čínského taoismu s jeho zásadou "wu-wej" (konání nekonáním). Postoj prosazovaný čínskou historickou kontrakulturou uplatňuje Válek nejen ve vztahu k pandemii (žádné povinné roušky, mizivá očkovací kampaň, žádná dostupná účinná antivirotika v lékárně za rohem), kde je podle něj důležité nic nedělat a spoléhat "na inteligenci občanů" (čti jejich "selský rozum"), tak pokud jde o zajištění dodávek elektrického proudu pro zdravotnická zařízení (to má podle ministra zařídit rezort průmyslu a obchodu, nikoliv on sám). 

Ve zdánlivém kontrastu s tím je však Válkův často na odiv vystavovaný přístup k válce na Ukrajině. Tam je podle něj důležité, aby Česká republika aktivně pomáhala a dokonce udělala maximum možného.


Zdánlivý je tento rozpor proto, že na samotném Válkově rezortu toho opět mnoho neleží. Zajišťuje sice léčbu některých zraněných ukrajinských vojáků, ale to je vše. Jestliže Česká republika Ukrajině opravdu aktivně pomáhá a v mezinárodním srovnání si vede vcelku velmi dobře, děje se tak prostě proto, že ve vládě věc zařizuje někdo jiný než Válek. Ve většině případů je tím "někým" ministryně obrany Jana Černochová a tým jejích spolupracovníků.

Nezbývá než uzavřít, že Vlastimil Válek zřejmě podrobil klasický taoismus přísné subjektivně idealistické interpretaci. Zásada "wu-wej" (konání nekonáním) se vztahuje čistě jen na jeho osobu, kdežto ostatní, pokud tedy vůbec doopravdy existují, jsou tu od toho, aby věci aktivně zařizovali. A to i v případě, že se jedná o agendu příslušející ministerstvu zdravotnictví.

Znát druhé je inteligence;
znát sám sebe je pravá moudrost.
Zvládnout druhé je síla; ovládnout sám sebe je skutečná síla,

uvádí slavná 33. kapitola Lao-c´ova spisu O Tau a ctnosti.

Díky paní profesorce Hogenové se český masmediální konzument znovu dozvídá, jak důležité je pořádně filozofovat. Taková příprava se rozhodně vyplatí, protože jen na jejím základě se dobereme pochopení duchovní cesty Vlastimila Válka. Usiluje o to, aby se ovládl, odolal pokušení a nedělal nic.

Válek se usadil na ministerstvu, aby se tam mohl věnovat duchovnímu úsilí. Je to velmi podobné, jako když kdysi mladé šlechtičny vstupovaly do kláštera. Ostatní jsou možná ve vládě proto, aby něco zařizovali; ale Válek sám se tam vydal kvůli tomu, aby dospěl k pravému sebepoznání.

Skutečná síla je v tom, když sám neděláte nic a neúnavně kategoricky požadujete, aby všichni ostatní pořád něco zařizovali.

1
Vytisknout
5265

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2022