Americká armáda chce kvůli Ukrajině zdvojnásobit až ztrojnásobit výrobu některých zbraní a munice

21. 9. 2022

čas čtení 4 minuty
Armádní představitelé pracují na dramatickém zvýšení výroby kriticky důležité munice a vybavení vyčerpaných v posledních měsících ze služebních arzenálů na pomoc Ukrajině, upozorňuje Caitlin M. Kenneyová.

S podporou Kongresu pracují na ztrojnásobení domácí výroby nábojů pro houfnice ráže 155 mm a alespoň na zdvojnásobení výroby odpalovacích salvových raketometů HIMARS a munice pro ně, řekl Doug Bush, velitel armádní akvizice.

"Všechno, co probíhá a bude probíhat, je základem pro podporu Ukrajiny a jejího konfliktu, ale také pro doplnění nás samých a nastavení na podporu našich spojenců," řekl Bush novinářům.

Ukrajinci bojují s ruskou invazí šest měsíců a jejich úspěšná protiofenzíva na severovýchodě nedávno podpořila v Evropě analytiky, kteří volají po větší podpoře prostřednictvím zbraní a pomoci. Armáda reagovala na poptávku po zbraních, řekl Bush, a připravuje se na podporu válečného úsilí do budoucna.

"Nevím, jak dlouho bude konflikt trvat," řekl. "Děláme však všechno, abychom zajistili, že pokud to bude trvat dlouho, budeme na místě, abychom to podpořili na základě nejlepších informací, které máme. Válka jako nejistý podnik."

Bush řekl, že obvykle trvá několik měsíců až rok, než se výroba něčeho jako HIMARS zvýší z pěti měsíčně na osm, což je důvod, proč armádní představitelé úzce spolupracují s dodavateli obrany. Větší produkce však znamená i další problémy, které je třeba překonat.

"Někdy existují omezení, fyzická omezení, kdy můžete naplnit továrnu, dostat ji na výrobní rychlost a pak, pokud chcete jít výš, postavíte další továrnu nebo najdete jinou společnost, která udělá totéž někde jinde, což také není přes noc," dodal. "Takže bych řekl, že tyto cíle jsou spíše ve vysokém počtu měsíců až roku, abychom se pokusili plně dosáhnout této zvýšené produkční rychlosti."

K 8. září poslaly USA na Ukrajinu 807 000 granátů ráže 155 mm. Anonymní představitel obrany řekl minulý měsíc Wall Street Journal, že americké zásoby jsou nyní "nepříjemně nízké".

Bush odmítl oficiální charakterizaci zásob s tím, že takové soudy by měli dělat pouze vedoucí armádní představitelé. Dodal, že se stále vyrábí a hromadí dostatek zásob pro běžný výcvik a mise.

Bush řekl, že doplňování zásob nábojů je nyní věnována "nejvyšší pozornost".

155 mm granáty jsou "věc, na kterou vynakládáme největší úsilí, a [že] jsme získali obrovskou podporu od Kongresu, kvůli dodacím lhůtám a nutnosti dramaticky zvýšit tyto výrobní rychlosti," řekl.

Dalšími hlavními prioritami jsou GMLRS, protitankové střely Javelin a střely Stinger, z nichž poslední jmenované jsou podle Bushe "nyní pod kontrolou".

USA poslaly na Ukrajinu "tisíce" raket GMLRS, řekl minulý týden generál Mark Milley, předseda Sboru náčelníků štábů.

Poslaly také více než 8 500 střel Javelin. Kongres od té doby poskytl armádě více než 1 miliardu dolarů na výměnu raket. V úterý armáda objednala více než 1 800 Javelinů k dodání do 30. listopadu 2026 na základě smlouvy ve výši 311 milionů dolarů se společností Raytheon a Lockheed Martin’s Javelin Joint Venture. Více než 1 800 z nich doplní zásoby v USA, ale kontrakt se vztahuje také na blíže nespecifikovaný počet systémů Javelin a podporu výroby pro americkou armádu a mezinárodní zákazníky Litvu a Jordánsko.

Bush řekl, že cílem je vynaložit všechny peníze na výrobu Javelinů do konce fiskálního roku 2023.

Pentagon spolupracuje se spojeneckými zeměmi na výrobě většího množství této munice a povzbuzuje je, aby ji darovaly Ukrajině a zmírnily tak část tlaku na USA, řekl Bush.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4360

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2022