Černý Santa Claus a děti v kostýmech Ku Klux Klanu

7. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
 

Při projednávání případu křesťanské grafičky, která tvrdí, že navrhování svatebních webových stránek pro homosexuální páry je v rozporu s její vírou a ona má právo je odmítnout, se soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ketanji Brown Jacksonová zeptala advokátky Kristen Waggonerové, zda by hypotetický fotograf mohl odmítnout fotografování bílého Santa Clause s černošskými dětmi. Soudce Samuel Alito, který nedávno zrušil 50 let staré rozhodnutí Roe versus Wade, díky němuž byly ve Spojených státech legální potraty, se pokusil Jacksonovu analogii obrátit otázkou, zda se černý Santa Claus musí nechat vyfotografovat s dítětem oblečeným do hábitu Ku Klux Klanu.

 

Ačkoli hispánská soudkyně Sonia Sotomayorová reagovala protiotázkou, že "pravděpodobně by to byl stejný oděv Ku-klux-klanu bez ohledu na to, zda je dítě černé, nebo bílé", nikoho z těch, kteří se takovým nechutným přirovnáním rozohnili, nenapadlo, že zatímco černé děti, které se chtějí vyfotit s bílým Santa Clausem, pro něj nepředstavují žádnou hrozbu, ani za to, že je černý, nijak nebrání tomu, aby byl bílý. 

Americký Nejvyšší soud může nakonec rozhodnout, že podniky mohou odmítnout nabízet své služby nebo výrobky těm, které jejich víra nebo osobní přesvědčení nerespektuje jako lidské bytosti se stejnými právy jako všichni ostatní. Stalo se běžným, že stoupenci křesťanské fundamentalistické krajní pravice odmítají pracovat jako fotografové, pekaři, číšníci, dýdžejové nebo dokonce pronajímat prostory pro svatby homosexuálů. Děti stejnopohlavních párů jsou odmítány v některých křesťanských soukromých školách. 

Stejně jako v Polsku, kde má mnoho restaurací a obchodů na dveřích nálepky, že jejich podnik je bez homosexuálů, i v Zemi Svobodného strýčka Sama je stále rozšířenějším jevem, zejména ve státech z tzv. jižního pásu neboli Bible Belt, odmítání služeb homosexuálům, hispáncům, černochům a dokonce i lidem, kteří jsou proti Trumpovi. 

Jako další důkaz mlácení zavedených institucí demokracie, které provádí krajně pravicová populistická politická parta, jež tyto instituce ovládla, je to, že Alito během procesu neustále vtipkoval. Dokonce naznačil, že jedna ze soudkyň Nejvyššího soudu zná seznamovací aplikaci pro ženaté, kteří hledají tajný milostný poměr. Děti převzaly moc. 

1
Vytisknout
5441

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022