Trump jako prezident utajil půjčku 19,8 milionu dolarů od společnosti napojené na Severní Koreu

7. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Trump nezveřejnil půjčku, která byla splacena měsíce po jeho nástupu do úřadu, informuje Mary Papenfussová.

Donald Trump nezveřejnil půjčku 19,8 milionu dolarů od společnosti s vazbami na Severní Koreu, když byl prezidentem, uvedl v neděli Forbes s odkazem na dokumenty, které odhalila kancelář generálního prokurátora v New Yorku.

Podle záznamů Trump dlužil peníze L/P Daewoo během kampaně v roce 2016 a svého prezidentského úřadu. Podle Forbesu neuvedl dluh ve finančních výkazech, jak se očekává od kandidátů a prezidentů.

Půjčka byla splacena jen něco málo přes pět měsíců po jeho prezidentování. Forbes uvedl, že dokumenty neuvádějí, kdo ji umořil.

Daewoo je jihokorejský konglomerát, který spolupracoval s Trumpem na rozvojovém projektu poblíž sídla Organizace spojených národů v New Yorku a na několika dalších projektech. Společnost má vazby na Severní Koreu, uvedl Forbes, a byla jedinou jihokorejskou společností, které bylo v polovině 90. let dovoleno v Severní Koreji podnikat.

Trump možná obcházel zákony o zveřejňování a nedopustil se přímého porušení, protože půjčka byla v účetnictví jeho společnosti Trump Organization a nebyla označena jako osobní půjčka, poznamenal Forbes.

Dluh by vyvolal obavy ze střetu zájmů kvůli zadlužení amerického prezidenta vůči zahraniční korporaci zranitelné vůči vlivu severokorejské vlády. Trump často mluvil o svém blízkém vztahu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Takové půjčky jsou z velké části vykazovány na základě čestných prohlášení, protože Úřad pro vládní etiku v USA nemá zdroje ani pravomoc zkoumat majetkové poměry prezidenta.

"Pokud někdo neprozradí půjčku, OGE to nemá jak vědět," řekl Walter Shaub, který vedl agenturu, když Trump nastoupil do úřadu.

Don Fox, který kdysi také vedl tento úřad, řekl Forbesu: "Systém je tak trochu založen na tom, že lidé skutečně dodržují zákony, protože chtějí zákony dodržovat."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4994

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022