Británie: Nový předseda britského odborového kongresu TUC vyzývá ke schůzce s Rishim Sunakem kvůli stávkám

4. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Paul Nowak zdůrazňuje, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzývá premiéra, aby zahájil s odbory jednání o platech 



Nový předseda britského odborového kongresu TUC Paul Nowak vyzval k naléhavé schůzce s premiérem ve snaze ukončit stávky, které způsobují v Británii rozsáhlé narušení železniční dopravy, zdravotnictví a dalších veřejných služeb.

Paul Nowak, který se 29. prosince ujal funkce generálního tajemníka TUC, uvedl, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzval vládu, aby změnila taktiku a zahájila s odbory jednání o platech.

Nowakova výzva Rishi Sunakovi přichází  po dalším dni stávkových akcí na železnici, kdy návrat lidí do práce po vánočních svátcích vážně narušilo nové kolo stávek.

 
V dopise Sunakovi Nowak argumentuje, že britské veřejné služby se po letech "podfinancování a nedostatku personálu" ocitly v krizi, což zkušené, ale demoralizované pracovníky veřejného sektoru v odvětvích včetně školství a nemocnic vede  k úvahám o odchodu ze svého zaměstnání.

Napsal: "Tyto problémy nemůžeme vyřešit bez spravedlivé dohody pro lidi v první linii. To znamená otevřeně a konstruktivně jednat o zlepšení platů ve veřejném sektoru. Vaši ministři však zatím odmítají jednat o platech přímo s odbory."

V prvním týdnu svého působení ve funkci vyzval Nowak Sunaka, aby zaujal "zralý přístup", který jsme viděli v době pandemie, kdy tehdejší ministr financí  úzce spolupracoval s odbory na vytvoření systému placených dovolených během lockdownu a ochraně milionů pracovních míst.

Dodal, že "nelze vyřešit" pracovní spory, aniž by ministři zasedli k jednacímu stolu s odborovými předáky a diskutovali o způsobech, jak zvýšit platy zaměstnanců.

"Chceme najít řešení současných sporů, aby naši zaměstnanci ve veřejných službách mohli pokračovat v práci, kterou mají rádi. A aby se naše veřejné služby mohly začít zlepšovat pro všechny, kdo na ně spoléhají."

Úterní zahájení nové  48hodinové stávky železničářů patřících k odborovému svazu železničářů, námořníků a dopravců předznamenalo začátek pěti po sobě jdoucích dnů celostátních protestních akcí.

Další protestní akce plánují zaměstnanci v dopravě spolu s pracovníky ve zdravotnictví a ve státní správě později v průběhu měsíce.

Přibližně 40 000 členů odborového svazu RMT ve společnosti Network Rail a 14 společnostech provozujících vlaky bude stávkovat po dobu dvou 48 hodin, a to od úterý do středy a znovu od pátku.

Cestujícím po železnici bylo doporučeno, aby se snažili jet vlakem  pouze v případě nutnosti, protože stávka  uzavře velkou část britské železniční sítě a na příměstských a meziměstských tratích bude pro dojíždějící cestující fungovat pouze několik málo vlaků.

Společnost Network Rail předpověděla, že ve dnech stávky bude jezdit jen asi 20 % vlaků, přičemž plánovaná provozní doba železnice byla zkrácena na dobu od 7.30 do 18.30 hodin. Předtím a potom žádné vlaky nepojedou.

Mezi odboráři, kteří se stávky účastní, jsou i pracovníci signalizace, což znamená, že velká část železnice ve Walesu, Skotsku a méně obydlených částech Anglie nebude jezdit vůbec. Na hlavních trasách bude pravděpodobně jezdit pouze jeden vlak za hodinu.

Ve čtvrtek, v den mezi oběma stávkami železničárů, budou na 24 hodin stávkovat také strojvedoucí z odborového svazu Aslef. Stávka strojvedoucích hrozí  ještě větším narušením provozu a u některých z 15 postižených dopravců, včetně společností Southeastern, Thameslink, Avanti a TransPennine Express, nebudou vlaky jezdit vůbec.

Předseda odborového svazu RMT potvrdil, že odbory jsou odhodlány stávkovat, pokud nedostanou rozumnou nabídku na mzdu, a varoval, že mají mandát k protestním akcím trvajícím až do května.

Mick Lynch, generální tajemník RMT, v projevu z demonstrace na londýnském nádraží Euston rovněž obvinil vládu z blokování dohody a uvedl, že došlo k "bezprecedentnímu zásahu ministerstev".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4370

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023