USA a Německo se dohodly na vyslání obrněných bojových vozidel na Ukrajinu

6. 1. 2023

čas čtení 5 minut
Joe Biden a Olaf Scholz naznačují změnu pozice v dodávkách těžších zbraní Kyjivu na pomoc ve válce proti Rusku, píší Dan Sabbagh a Philip Oltermann.

Joe Biden a jeho německý protějšek Olaf Scholz se dohodli na vyslání bojových vozidel pěchoty na pomoc Ukrajině v boji proti Rusku, den poté, co Francie uvedla, že dodá do Kyjeva vlastní obrněná vozidla ve snaze dosáhnout průlomu v desetiměsíční válce.

Společné oznámení následovalo po telefonátu mezi Bidenem a Scholzem a představuje skokovou změnu v západní vojenské podpoře pro Ukrajinu, která požádala o až 700 obrněných vozidel na pomoc při vytlačení Rusů.

"Spojené státy mají v úmyslu dodat Ukrajině bojová vozidla pěchoty Bradley a Německo má v úmyslu poskytnout Ukrajině bojová vozidla pěchoty Marder," uvedl Bílý dům ve čtvrtečním prohlášení.

Ukrajina opakovaně uvedla, že potřebuje 600 až 700 bojových vozidel pěchoty plus 300 tanků ze Západu, aby dala své armádě šanci prorazit opevněné ruské pozice podél frontové linie.

Až dosud však byly USA a Německo opatrné ohledně dodávek obrněných vozidel podle standardů NATO na Ukrajinu, protože se obávaly, že by to Rusko vyložilo jako eskalační. Ale rozhodnutí dodat západní obrněná vozidla je významné, i když obě země nepošlou tanky.

Německo také dodá Ukrajině systém protivzdušné obrany Patriot, kromě toho, který minulý měsíc slíbily USA, dodal Bílý dům. Obě země budou cvičit ukrajinskou armádu na Marderech a Bradleyích, i když není bezprostředně jasné, kolik jich bude dodáno.

Scholzův zástupce se vyslovil pro podporu. "Je to dobré rozhodnutí," řekl Robert Habeck, německý vicekancléř a ministr hospodářství, jehož ministerstvo musí dát zelenou vývozu zbraní.

"Od začátku války jsme neustále rozšiřovali naši podporu v koordinaci s našimi partnery. Je jen logické, že k tomuto kroku přistupujeme i my."

"Ukrajina má právo bránit se proti ruskému útoku a my máme povinnost jí pomoci."

Francie ve středu uvedla, že zvyšuje svou vojenskou pomoc Kyjivu tím, že dodává blíže nespecifikovaný počet lehkých obrněných vozidel AMX-10 RC, která jsou podle expertů schopna plnit úlohy průzkumu a podporovat tanky. O několik hodin později Biden naznačil, že USA zvažují přidat se s Bradleyi.

Již dříve ve čtvrtek vysocí němečtí ministři uvedli, že pozice jejich země se také rychle vyvíjí. Habeck při návštěvě norského hlavního města Osla řekl, že pozice Německa nebyla nikdy "statická" a že bude ovlivněna ochotou Francie a USA "dodat lehčí obrněná vozidla".

Podobně se vyjádřila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. "Znovu a znovu jsem upozorňovala, že spolupracujeme s našimi partnery, abychom zjistili, jaký druh vojenské podpory Ukrajina požaduje," řekla po schůzce se svým britským protějškem Jamesem Cleverlym v Londýně. Sama řekla, že tanky "by mohly být" součástí další fáze dodávek zbraní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve středu večer řekl, že rozhodnutí Paříže vyslalo "jasný signál všem našim dalším partnerům: Neexistuje žádný racionální důvod, proč Ukrajina dosud nebyla zásobována tanky západního typu".

Ukrajina sie po více než 10 měsících bojů již dlouho ohlíží po západních tancích a obrněných vozidlech, aby doplnila svou redukovanou flotilu sovětských tanků T-64 a T-72 a bojových vozidel pěchoty BMP.

Kyjiv od začátku války obdržel asi 200 postsovětských tanků ze zemí východní Evropy, ale dostupné dodávky v Evropě jsou nyní omezené.

Aby Ukrajina doplnila své zásoby a vybudovala novou útočnou sílu, snažila se získat tanky Leopard 2 nebo americké tanky M1A1 Abrams, ale její lobování bylo loni neúspěšné.

"Tanky jsou potenciálně rozhodující, protože neexistuje žádná náhrada, pokud chcete útočit na nepřátelské formace v obranných pozicích," řekl Ben Barry, bývalý velitel britské armády a analytik pozemních bojů v think-tanku International Institute for Strategic Studies.

Rusko se z velké části snažilo zakopat od doby, kdy v listopadu opustilo svou exponovanou pozici v Chersonu na západní straně řeky Dněpr, když se snaží upevnit svou okupaci území zhruba o velikosti Portugalska na východě a jihu Ukrajiny.

Průlom, pokud k němu vůbec dojde, bude pravděpodobně vyžadovat kombinované použití tanků, těžké výzbroje a pěchoty, replikující standardní útočnou taktiku, která sahá až do 2. světové války. "Efektivita pěchoty je dvojnásobná, i když pomáhají jen tři nebo čtyři tanky," dodal Barry.

Francouzské šestikolové AMX-10 RC byly poprvé nasazeny v 80. letech minulého století a byly použity v mnoha operacích, od Afghánistánu po Mali. Paříž je však postupně vyřazuje, což z nich dělá ideální dárek pro Ukrajinu.

Pobočník francouzského prezidenta Emmanuela Macrona řekl, že to bylo "poprvé, kdy byly ukrajinským ozbrojeným silám dodávány tanky západní konstrukce", ale odborníci uvedli, že AMX-10 RC je příliš lehce pancéřovaný na to, aby mohl být považován za skutečný tank.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4231

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023