Transparency International: "Nejotevřenější je Nerudová, druhý je Pavel"

5. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

Transparency International ČR (TI) dnes zveřejnila výsledky hodnocení z monitoringu transparentnosti prezidentských předvolebních kampaní, a to u devíti kandidátek a kandidátů ucházejících se o nejvyšší ústavní post v České republice, kteří se v prvním kole střetnou již příští týden 13. ledna. V rámci našeho jedinečného projektu transparentnivolby.cz jsme na základě 10 kritérií přiřazovali známky 1-5, jako ve škole.
Kdo si tedy odnáší nejlepší a nejhorší hodnocení?
Z hodnocených uchazečů o prezidentskou funkci dopadla nejlépe kandidátka Danuše Nerudová, která si za transparentnost kampaně odnáší známku 2,1. O druhou příčku se dělí senátor Marek Hilšer (hnutí Marek Hilšer do Senátu) a kandidát Petr Pavel s výsledkem 2,7. V závěsu za nimi je pak poslanec Andrej Babiš (ANO) se známkou 2,9.

 


Karel Diviš a senátor Pavel Fischer (nezávislý) získali shodně hodnocení 3,4. Nejhorší známky za takřka neprůhledné kampaně obdrželi poslanec Jaroslav Bašta (SPD) 4,2, odborář Josef Středula 4,6 a devítku hradních finalistů uzavírá kandidát Tomáš Zima s nejhorší známkou 4,9.

Hodnocení transparentnosti kampaní prezidentských kandidátů | zdroj: TI

„Známky nám ukazují, že transparentnost prezidentské kampaně je v Česku spíše podprůměrná. Nejlepší známka 2,1 Danuše Nerudové naznačuje, že je stále třeba zapracovat na průhlednosti financování kampaní a otevřené komunikaci související s politickým marketingem uchazečů o Hrad,“ vysvětluje ředitel TI Ondřej Kopečný.

„Letošní hodnocení rozkrývá, že žádný z prezidentských kandidátů si nevzal téma transparentnosti kampaně opravdu za své. Uchazeči o Hrad se sice pohybují v mezích zákona, i když někteří stále zneužívají jeho slabá místa. Málokdo se však rozhodl jít nad rámec současných pravidel a zveřejnit další důležité informace, které se týkají například subdodavatelů kampaně nebo obsazení důležitých míst v Kanceláři prezidenta republiky,“ dodává.

Sběr dat pro hodnocení byl ukončen v pondělí 2. ledna 2023. Detailní informace týkající se hodnocení najdete na profilech kandidátek a kandidátů na speciálním webu TI transparentnivolby.cz.

Jaké jsou hlavní nedostatky současných kampaní z pohledu transparentnosti se dále dočtete u nás na webu.

TI také v následujících dnech přinese další informace a analýzy týkající se mimo jiné online politického marketingu a jak si prezidentští uchazeči vedou na sociálních sítích.

Zapojte se do Transparentních voleb
Monitoringu předvolebních kampaní se v TI věnujeme v rámci projektu transparentnivolby.cz pravidelně už od roku 2012, kdy jsme hodnotili transparentnost první přímé volby prezidenta. Od té doby jsme aktivně sledovali všechny volby za poslední dekádu.
 

0
Vytisknout
4450

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2023