Británie: Lékaři kritizují "mimoně" Rishiho Sunaka, že popírá vážnou krizi v britském zdravotnictví

4. 1. 2023

čas čtení 7 minut
 
Lékaři obvinili Rishiho Sunaka z "blouznění" poté, co popřel, že by britské zdravotnictví bylo v krizi, a trval na tom, že zdravotnictví má dost peněz  potřebných  k tomu, aby zvládlo nárůst zimních onemocnění


V souvislosti s rostoucím hněvem kvůli zahlcení britského zdravotnictví a zpožděním, které mohou být příčinou zbytečných úmrtí, reagovali lékaři a opoziční strany s opovržením, hněvem a nedůvěrou na komentáře oficiálního mluvčího premiéra na brífinku v Downing Street.

Lékaři konstatují, že problémy s přístupem k naléhavým a pohotovostním službám britského zdravotnictví zřejmě způsobují až  500 úmrtí týdně, kterým by se dalo předejít.

Na otázku, zda je zdravotnictví v Anglii v krizi, mluvčí premiéra Sunaka uvedl, že s tím nesouhlasí. Řekl: "Pro zdravotnictví je to zcela jistě bezprecedentní výzva, kterou ale způsobila řada faktorů, z nichž nejvýznamnější je celosvětová pandemie.

"Jsme přesvědčeni, že stejně jako během pandemie i nyní poskytujeme zdravotnictví dost finančních  prostředků,  které potřebuje k řešení těchto problémů."

Británie má 2,4 nemocniční lůžka na 1000 obyvatel, Německo 7,8 lůžek. Průměr v EU a v OECD je 5.

Británie financuje své zdravotnictví asi o 18 procent menší částkou než je průměr ve "starých zemích"  EU (tedy západních, před rozšířením EU na východ v roce 2004).


Mluvčí Sunak připustil, že mnoho lidí má velké potíže při snaze navštívit praktického lékaře, přivolat záchranku a vyhledat pomoc na pohotovosti.

"Pro řadu lidí, kteří chtějí tuto zimu získat přístup ke zdravotnictv í, to bude velmi obtížné, a to kvůli některým z těchto obrovských problémů, které si prý vynutila zejména pandemie."

Mluvčí však obhajoval snahu vlády připravit zdcravotnictví na zimu. "Chci říci, že jsme si s dostatečným předstihem uvědomovali, že tato zima bude náročná, a snažili jsme se zavést řadu opatření, abychom tyto problémy zmírnili."

Dr. Vishal Sharma, předseda výboru konzultantů Britské lékařské asociace, která zastupuje většinu britských lékařů, na tyto výroky reagoval s údivem.

"Zaměstnancům pracujícím ve zdravotnictví nebo všem pacientům, kteří se zoufale snaží získat přístup k péči, bude odmítání premiérského úřadu přiznat, že je zdravotnictví  v krizi, připadat jednoduše jako lež. Snažit se nás ujistit, že ministři jsou přesvědčeni, že má zdravotnictví všechny potřebné finanční prostředky, v době, kdy rodiny vidí své příbuzné ponechané v bolestech doma nebo na vozících v nemocnici. To si snad dělají z veřejnosti blázny."

"Navíc snaha vykreslit letošní zimní krizi jako důsledek pandemie, a nikoliv jako důsledek více než desetiletého politického rozhodování o snížování investic do zdravotnictví a jeho personálu, je jen pokusem o přepsání historie," řekl Sharma.

Každý, kdo v dnešní době vyhledává zdravotní péči nebo ošetření, "vidí, že britské zdravotnictví  je zcela jasně rozbité", dodal. Jeho rychlé zhoršení "nenastalo přes noc, ale je přímým důsledkem toho, že vláda nedostatečně vynakládá prostředky na zdravotnictví a ignoruje opakovaná varování zaměstnanců, že vládne nedostatek pracovních sil, že prudce  roste poptávka a že se rozpadá  infrastruktura", řekl.

Dr. Adrian Boyle, šéf organizace, která zastupuje britské lékaře na pohotovosti, uvedl, že Sunakův názor, že covid je hlavní příčinou přetížení britského zdravotnictví, je "neupřímný".

Boyle, prezident Královské koleje urgentní medicíny, prohlásil, že nemocnice nemohou nabídnout rychlou péči rekordnímu počtu lidí, kteří hledají pomoc v souvislosti s nárůstem infekcí, jako je chřipka a covid, protože zdravotnictví v Anglii nesplnilo svůj závazek vytvořit 7 000 nových lůžek, aby zdravotnictví zvládlo letošní zimu. Do Vánoc jich poskytla pouze o 1 742 více, uvedl Boyle.

Nemocnice se potýkají s problémy, protože počet lůžek se nezvýšil, řekl Boyle. "Jsem znepokojen tím, že příslib 7 000 dalších lůžek pro letošní zimu nebyl splněn, protože potřebujeme kapacitu v našich nemocnicích, abychom mohli přijímat pacienty. Máme tak dlouhé čekací doby na pohotovostních odděleních a v záchranné službě, protože naše nemocnice jsou plné a  nemáme dostatek lůžek."

K Sunakovým názorům Boyle dodal: "Je neupřímné svádět současnou situaci na pandemii. Je nepochybné, že covid špatnou situaci ještě zhoršil, ale strukturální problémy tu byly už dávno předtím.

"Výkonnost urgentní péče se zhoršuje již téměř deset let, což je důsledek širších personálních problémů v rámci zdravotnictví, nedostatku lůžek a kapacit a absenci sociální péče - všechny tyto problémy jsou způsobeny nedostatečným zajištěním zdrojů.


Mluvčí britského zdravotnictví to popírá.

Dr. Kamila Hawthorneová, předsedkyně Královského kolegia praktických lékařů, se připojila k těm, kteří Sunaka kritizují, a rovněž zdůraznila, že neschopnost britského zdravotnictví plnit své úkoly ohrožuje pacienty.

"Zdravotnictví je v hrozné krizi. Od praktických lékařů po pohotovostní oddělení a napříč celým zdravotnictvím říkají všichni, kdo pracují v první linii, totéž - tlak, pod kterým pracujeme, je neudržitelný a pro pacienty nebezpečný. Situaci, v níž se zdravotnictváí  nachází, a dopady, které to má na pacienty a zaměstnance v první linii, nelze bagatelizovat. Musí být uznána a řešena."

Hawthorne a Boyle uvedli, že problémy zdravotnictví  jsou řešitelné, pokud vláda vyčlení dostatek peněz a předloží podrobný plán na řešení chronického nedostatku personálu.

Opoziční strany se premiérovi vysmály. "Je to urážka všech, kteří trpí na nemocničních chodbách nebo na zadních sedadlech sanitek, protože vláda odmítla jednat dříve. Rishi Sunak naprosto popírá škody, které zdravotnictví způsobily roky nedostatečných investic a neúspěšného náboru zdravotníků a lékařů," uvedla Daisy Cooperová, mluvčí liberálních demokratů pro zdravotnictví.

Wes Streeting, stínový lbouristický ministr zdravotnictví, napsal na Twitteru: "Podle vlády je ve zdravotnictví všechno 'zcela normální'. Tato dechberoucí samolibost alespoň vysvětluje, proč Rishi Sunak a [ministr zdravotnictví] Steve Barclay nejsou nikde k vidění. Nedbalost, nezodpovědnost a riziko pro zdraví veřejnosti."

Konfederace britského zdravotnictví vyzvala ministry, aby znovu vyvinuli úsilí o zamezení stávek zdravotních sester a personálu záchranné služby, které mají narušit práci zdravotnictví na příští tři týdny, počínaje 11. lednem.

"Je opravdu důležité, aby ministři po návratu ke svým pracovním stolům zvážili způsoby, jak znovu zahájit jednání s odbory, protože čtyři dny stávek navíc k situaci, v níž se nyní nacházíme, jsou tím posledním, co potřebujeme," řekl Matthew Taylor, výkonný ředitel organizace.

Podrobnost v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5245

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023