Mezitím v Absurdistánu 225:

Vybuchující ministerstvo vnitra a polská státní propagandistická televize donucená vysílat chválu na LGBT komunitu

4. 1. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Foto: Polský policejní ředitel Jarosław Szymczyk, který odpálil na ředitelství policie granátomet

Letošní vánoční sezóna začala svižně. Byl to velký a hlasitý třesk, který se odehrál na policejním ředitelství. Naštěstí nikdo nezemřel, ale výbuch způsobil na budově značné škody. Naštěstí i přesto, že mezi dvěma patry byly průchozí otvory, nedošlo k žádnému poškození konstrukce, ale náklady na opravu budou obrovské. A co se stalo? Šéf policie střílel z granátometu.

Šéf policie Jarosław Szymczyk údajně dostal granátomet jako dárek při své návštěvě Ukrajiny. Tvrdí, že si myslel, že jde o bluetooth reproduktor, což nevysvětluje, proč se z něj pokusil vystřelit - sám vlastním několik bluetooth reproduktorů a nikdy by mě nenapadlo z nich zkusit vystřelit. Ale vtipy o hloupých policajtech asi vznikají opravdu z nějakého konkrétního důvodu.

 

    Zajímavější je, že Szymczyk dokázal granátomet přivézt z Ukrajiny do své kanceláře v jedné z nejstřeženějších budov ve Varšavě a nikdo si neuvědomil, že jde ve skutečnosti o nabitý granátomet. Vyšlo najevo, že byl do Polska vpuštěn bez hraniční kontroly - což potvrdila i pohraniční stráž, která uvedla, že vzhledem k tomu, že cestoval na diplomatický pas a lhal, že do Polska nic neveze, byla kontrola pouze "zdvořilostní". Zdá se také, že pravidla o bezpečnostních kontrolách při vstupu na policejní ředitelství se nevztahují na samotného policejního ředitele - "některá zvířata jsou si rovnější než jiná", to je dávno známo -, ale celá tato aféra také upozornila veřejnost na skutečnost, že přestože je Szymczyk policejním šéfem již 7 let, nikdy nedeklaroval přijetí žádných darů, jak vyžaduje zákon. Bylo by velmi nepravděpodobné, že by nikdy žádné nedostal, protože výměna darů je mezi policejními šéfy z různých zemí obvyklá a během svého působení se s několika z nich setkal. Je zřejmé, že se s dodržováním zákona neobtěžuje - a v tom vlastně není výjimkou, protože  systém  byl v podstatě založený na poctivém jednání, které se předpokládalo a za ignorování této povinnosti v zákoně nebyly žádné reálné sankce, a ovšem  od nástupu strany PiS k moci se už nikdo neobtěžuje s registrací přijatých darů.

Ale jistě po vyhození klíčové budovy v centru Varšavy do povětří  Szymczyk přijde o svou funkci, vyhodí ho, ne? ptáte se. Pokud se na to skutečně ptáte, tak bych vás podezříval, že jste novým čtenářem tohoto seriálu. On sám pro svou rezignaci samozřejmě nevidí žádný důvod. A nevidí to ani jeho nadřízení, kteří ho považují za oběť celé situace a z incidentu viní Ukrajince. Samozřejmě, že kdybyste to byli vy, kdo stříleli ze vzduchovky, kterou jste si nelegálně přivezli ze zahraničí, pak by na vás dopadla plná síla zákona, ale tady nejde jen o dvojí metr. Napětí roste a Szymczyk prokázal svou užitečnost tím, že z policie udělal Kaczyńského soukromou armádu násilníků. A s blížícími se volbami by nikdo tuto práci nepřevzal s vědomím, že je velmi pravděpodobné, že za několik měsíců už PiS nebude u moci. Takže kdo jiný než Szymczyk může zůstat polským policejním ředitelem - Szymczyk,  který nade vší pochybnost dokázal, že je nejen ochoten porušovat zákony pro PiS, ale je také naprosto hloupý a nemá jinou možnost, protože nikdo rozumný by ho po tom, co udělal, nezaměstnal. Už jsem vám sdělil, jak jsem ztratil veškerou úctu k polské policii? Ale ano, sdělil.

I když očekávání, že by se vláda v Polsku mohla změnit, je možná příliš optimistické. Strana PiS už mnohokrát dokázala, že na zákony kašle, a dokazuje to znovu a znovu  každým dnem. Jako když se premiéra Mateusze Morawieckého ptali na Julii Przyłębskou, loutkovou šéfku loutkového ústavního soudu.  Funkční období šéfky tribunálu je 6 let, takže už by měla odstoupit. Podle Morawieckého (a "všech právníků, se kterými mluvil") jí však zbývají ještě dva roky a odstoupit bude muset až v prosinci 2024.

Takže kdo ví. Kanárkem v dole bude případ Kaczyński. Poté, co prohrál spor o pomluvu proti Radoslawu Sikorskému a dlouho ignoroval rozhodnutí soudu, nyní naříká svým stoupencům, že může přijít o dům, protože soud po něm požaduje, aby na vlastní náklady zveřejnil omluvu, která může stát až 700 000 zlotých (4,2 miliony Kč). Sikorski mu dal nabídku, že pokud se upřímně omluví a zaplatí malou částku na charitu, může na  celou věc zapomenout, ale to Kaczyński samozřejmě nikdy neudělá. Uvidíme tedy, jak se celá záležitost vyvine, protože Sikorski má právo zveřejnit omluvu sám a pak na Kaczyńského poslat exekutory (pokud se najde nějaký odvážný, který by se za milovaným vůdcem vydal).

Větší zkouškou je prodej státní firmy Lotos. Tento druhý největší státem ovládaný dodavatel pohonných hmot byl sloučen s lídrem trhu firmou Orlen - kterou také vlastní stát a ovládá ji strana PiS -, ale kvůli antimonopolním zákonům musela být část majetku prodána třetí straně. Zájemcem o koupi bylo Rusko, ale to z pochopitelných důvodů nepřipadalo v úvahu ani před válkou, takže společnost velmi svérázným způsobem připadla firmě Saudi Aramco. Nejenže Saúdům byla nabídnuta velmi nízká cena - podle odborníků hluboko pod skutečnou hodnotou společnosti -, ale dohoda byla sepsána tak, že přestože budou vlastnit pouze menšinový podíl, budou společnost a především rafinerii v Gdaňsku de facto ovládat.

Podle nedávného zpravodajství televize  TVN24 Orlen odmítá vyšetřovatelům z Nejvyššího kontrolního úřadu předložit požadované dokumenty, jako by celá společnost byla také nad zákonem.

Naštěstí stále existuje naděje. Některé instituce a soudci se straně PiS a PiS ovládaným institucím nepodřizují. Situace pana Zbrożka - muže, který se zasazuje o vznik nového národního parku navzdory zájmu Státních lesů, které by raději vydělávaly kácením prastarých stromů kolem jeho domu - více viz minulá kapitola - se zlepšila poté, co soud rozhodl, že Lesy jednaly nezákonně, když přes jedinou cestu vedoucí do vesničky, kde on a jeho několik sousedů bydlí, umístily závoru. "V demokratickém státě je stát pro občana, ne naopak. Občan není pro to, aby byl trestán. Úkolem státu je ulehčit občanovi život" - řekl soud.

Zajímavý bude i další soudní případ, kdy Donald Tusk zažaloval TVP - veřejnoprávní televizi, která se stala propagandistickou mašinérií PiS - za záměrnou a dlouhodobou nenávistnou kampaň proti jeho osobě. Tusk je tam pravidelně obviňován ze všeho a zesměšňován, stanice také používá nrůzná podprahová sdělení, například stokrát použije krátký úryvek "Fuer Deutschland" z jeho projevu v němčině, kdykoli je zmíněno jeho jméno, ukazuje jeho tělo v rudé záři nebo ho rámuje tak, že to vypadá, jako by na něj mířil hledáček odstřelovačské pušky, nebo že to vypadá, jako by měl ďáblovy rohy.

Dalším soudním případem, který bude třeba sledovat, je ten, který slíbil ministr školství Przemysław Czarnek, jenž pohrozil žalobou pravicovému ultrakatolickému publicistovi Tomaszi Terlikowskému. Proč?

Ukázalo se, že jeden místní úředník ze Štětína v opozicí ovládaném Západopomořanském kraji je pedofil, sexuálně zneužívá děti.  Když se to dozvěděli jeho nadřízení, byl okamžitě suspendován a poté vyhozen, byl také vyhozen ze strany Občanská platforma. Případem se zabýval justiční systém, ale řízení bylo neveřejné, aby se ochránily oběti. To nestačilo propagandistické mašinérii strany  PiS, která případ  chtěla využít k svému politickému prospěchu ("podívejte se na ně, útočí na kněze, že chrání pedofily, a sami mají mezi sebou pedofily!" nebo "podívejte, prosazoval práva LGBT a sám je pedofil, my jsme měli celou dobu pravdu!"), takže to stejně zveřejnili, což skončilo odhalením identity nejméně jedné z jeho obětí. Czarnek tuto propagandistickou kampaň vedl a Terlikowski ho za to kritizoval, za což chce Czarnek nyní toho publicistu žalovat.

Ale stejně jako vánoční období začalo velkým třeskem - granátometem policejního šéfa -, tak i skončilo velkým třeskem - vybuchujícími zadky pravicových politiků, kteří sledovali silvestrovský koncert v televizi TVP. Každoroční akce se obvykle skládá z hudebníků Disco Polo, zejména Zenka Martyniuka - oblíbence bývalého šéfa TVP, několika unavených polských hvězdiček a obvykle má jako headlinera nějakou zahraniční hvězdu druhé kategorie.

Letošní hvězdou měla být Mel C, bývalá členka Spice Girls, ale protože se dozvěděla o nenávistné kampani TVP proti LGBT lidem, akci zrušila. Tím se TVP dostala do svízelné situace, protože její největší show najednou postrádala headlinera. Naštěstí se ukázalo, že je možné objednat Black Eyed Peas. Tedy naštěstí pro tuto kapelu, protože nejenže se jim podařilo na poslední chvíli vyjednat prémiovou sazbu (tuším, že Orlen, hlavní sponzor, musel přihodit o pár set tisíc víc), ale také dostali televizi TVP do kouta, takže je donutili souhlasit s tím, aby kapela projevila solidaritu s LGBT komunitou, a to formou projevu a členové kapely měli na rukou duhové pásky. Nahráli také klip pro své sociální sítě, v němž zdůraznili, že se jmenují "Černooký hrách (PEAS)", a ne "Černoocí PiS". Televize TVP to zahrála do autu a tvářila se jako: "Samozřejmě, bylo to domluvené, neměli jsme s tím absolutně žádný problém, protože my jsme velmi tolerantní a tak vůbec." To velmi rozzlobilo menšího koaličního partnera strany PiS, stranu Solidarna Polska Zbigniewa Ziobra.

Bolest jejich zadků - nebo jak se v Polsku říká, vybuchujících zadků - byla tak velká, že kdyby doslova vybuchovaly, zahanbily by i novoroční ohňostroj.   Celý twitter se cpal popcornem, když sledoval, jak se Janusz Kowalski nejprve rozhořčuje nad takovou úchylkou propagovanou v TVP v den úmrtí papeže Benedikta, který byl homofob, pak se hádá s šéfem TVP.info Samuelem Pereiro a obviňuje ho,  že by nikdy nemohl získat skutečnou práci,  že Pereira pracuje v TVP ne proto, že by byl k něčemu kvalifikovaný, ale jen proto, že je věrným služebníkem Kaczyńského (no, jen se podívejte, kdo to mluví!).

Třešničkou na dortu bylo, když Michał Warchoł, náměstek ministra spravedlnosti, označil LGBT za "úchylku" a lídr kapely ho poučoval o toleranci, na což Warchoł odpověděl, že chce vědět, proč Black Eyed Peas nebojkotovali Katar. A k tomu všemu přišel anglický novinář Ben Stanley a zeptal se:

"Proč srovnáváte Polsko s teokratickým, autoritářským režimem, ve kterém... vlastně počkejte, na tuhle otázku neodpovídejte."

Myslím, že odpověď na ni také nepotřebujeme, že?

2
Vytisknout
5989

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023