Západní sankce ovlivňují ekonomickou situaci až 68 % Rusů

4. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Aby zakryla, jak moc ruská ekonomika trpí, a aby udržela statistiky nezaměstnanosti na nízké úrovni, ruská vláda využívá své nástroje k tomu, aby přinutila firmy držet pracovníky na pozicích, i když jim chybí peníze na výplatu mezd. Tito lidé jsou přitom fakticky bez příjmů a v zásadě také bez práce.

Před měsícem státní statistická služba Rosstat oznámila, že objem zadržovaných mezd narostl jen v listopadu o 16,4 % na více než miliardu rublů. Jde o obrovskou sumu v zemi, kde jsou průměrné mzdy tak nízké jako v Rusku.

Podle průzkumu společnosti HeadHunter jsou tyto mzdové nedoplatky největší ve zpracovatelském průmyslu, ve velkých městech a mezi pracovníky ve věku 35 - 44 let, kteří pravděpodobně právě založili rodiny a obávají se, co se může stát, když opustí své pozice a budou si hledat nové zaměstnání.

Ekonom z IE Business School Maxim Mironov tvrdí, že podmínky na trhu měly vést firmy k propouštění pracovníků, které nemohou zaplatit. Ale vláda to nedovolí. V důsledku toho si firmy drží pracovníky, ale neplatí jim, což je situace, která se stala notoricky známou během ekonomické krize v 90. letech.

Vláda poskytuje nějaké finanční prostředky firmám, aby je udržela nad vodou; ale je nejasné kolik, vzhledem k tomu, že je toto vládní úsilí zahaleno rouškou tajemství. Pokud by tento zdroj peněz vyschl, mohly by se takové firmy zhroutit ještě rychleji - právě kvůli neekonomickému přístupu, který byly nuceny přijmout.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4475

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023