Tisková zpráva:

Gregorová z Moldavska: „S ruskou invazí tu preventivně počítají – bojí se jen, že jim nikdo nepřijde na pomoc.“

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Pirátka Gregorová vedla důležitou misi Evropského parlamentu v Moldavsku. S novou vládou řešila jakožto stálá zpravodajka pro Moldavsko podmínky finanční pomoci, ale i bezpečnost s ohledem na ruskou rozpínavost. Europoslanci se také sešli se zástupci byznysu.

Primárním tématem mise byla makro-finanční pomoc, kterou EU loni schválila, a naplňování podmínek jejího čerpání. Obě strany se shodly, že klíčové budou především investice a zlepšení tržního prostředí. Zemi zasáhla krize kvůli závislosti na ruských energiích nejsilněji po Ukrajině – v uplynulém roce musela vydat kolem 8 % státního rozpočtu na pomoc domácnostem s platbami za energie.

„Zjistili jsme, že některé reformy a podmínky se nedaří plnit podle plánu. Komise přitom přichází s novým plánem, který se chystám podpořit, a který onu podmínkovost ještě zpřísní: Moldavsko by dostalo část finanční pomoci teprve ve chvíli, kdy splní předem danou část podmínek. To je podle mě správný a motivační postup. A zástupci moldavské vlády si důležitost těchto kroků uvědomují,“ vysvětluje Gregorová, která ve výboru pro mezinárodní obchod působí jako stálá zpravodajka pro Moldavsko.

Jedním z témat dialogu byla i vnější bezpečnost země v kontextu ruské invaze na Ukrajině. Českými médii nedávno kolovaly poměrně dramatické zprávy o tom, že Rusko organizuje v Moldavsku puč a možná chystá i vojenskou agresi s cílem svrhnout proevropského premiéra a prezidentku a zastavit tak evropskou integraci země. Pro Moldavsko šlo ovšem spíše o potvrzení trvajících obav:

„Bylo poučné bavit se moldavskými představiteli tváří v tvář. Zjistíte, že momentální situace je pro Moldavany v podstatě denní chléb, nejpozději pocítěný od začátku ruské invaze na Ukrajině. Vědí zkrátka, že mohou ruskou invazi očekávat v podstatě každý den. A tak nyní moldavská vláda hledá především záruky – od NATO, od svých nejbližších sousedů, i EU. Moldavsko se nebojí toho, že bude napadeno, s tím prostě preventivně počítá. Bojí se ale, že mu nikdo nepřijde na pomoc,“ popisuje pirátská europoslankyně.

0
Vytisknout
3412

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2023