Putinský mýtus

7. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Putinův kult osobnosti není jen hlavní, ale zřejmě jediná politická instituce v Rusku, která je plně funkční - a to postupně tlačí všechny ostatní mechanismy pro udržování veřejného pořádku až na okraj zhroucení, píše Vladimir Pastuchov.

Není to Putin který plní tuto roli, ale mýtus o něm, představa, že je ztělesněním "ruskosti". A v tomto smyslu je postoj k němu čistě náboženský - pro některé je Kristus, zatímco pro jiné je Antikrist.

Rusko je již dlouho teokratickým státem, v němž je kult Putina hlavním státním náboženstvím. V tomto státě je víra v Putina spíše než v pravoslaví hlavním duchovním poutem, herezí se zjevnými znaky ideologie. A Putinovým hlavním úspěchem byla privatizace a využívání náboženských pocitů.

Právě proto je nezranitelný vůči kritice. Ale také to činí válku obzvláště důležitou, protože pro něj a jeho režim je válka technologie dvojího užití: Jde jak o důsledek Putinova kultu, tak o nejdůležitější posilovač tohoto kultu.

Posvátnost Putinovy postavy dosáhla kritické úrovně, srovnatelné pouze s modlářstvím Stalinovy éry.

Ale vše potrvá jen tak dlouho, dokud bude skutečný Putin existovat. Jakmile odejde, bude mít kult okamžitě opačný efekt. Nemůžete vytvořit nového falešného boha za pár měsíců; a bez toho zdá se, Rusko, už nemůže existovat.

Výsledkem je, že proces převodu moci na dědice slibuje být velmi turbulentní. Putinův kult se změnil v obří bublinu, jejíž kolaps může vést k vytvoření černé díry schopné úplně vtáhnout putinské elity a tím vytvořit mocenské vakuum.

Jedinečná stabilita současného politického režimu v Rusku má jednoduché vysvětlení: Náboženská víra lidí v Rusku blokuje pochybnosti a předchází vzpourám. Výkon je tedy stabilní tak dlouho, dokud tento spánek rozumu pokračuje. Ale každý si musí pamatovat, že z takového spánku jsou připravena povstat monstra.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3985

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2023