Venezuelský prezident podepsal dokumenty o anexi regionu sousední Guyany

11. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Venezuelský prezident Nicolás Maduro podepsal šest dokumentů zajišťujících anexi regionu Essequibo, který je součástí sousední Guyany. Venezuelské úřady vytvoří národní obrannou komisi pro Essequibo a integrovanou obrannou zónu pro region Guyana-Essequibo.

Maduro také schválil otevření poboček státní ropné a plynárenské společnosti PDVSA a metalurgického konglomerátu CVG na anektovaném území. Venezuelské úřady schválily novou mapu země, na které je anektovaný region označen jako součást Venezuely. Maduro jmenoval do čela nového 24. státu kapitána Alexise Rodrígueze Cabella.

Anexi předcházelo referendum ve Venezuele, které se konalo 3. prosince. Úřady země ujišťují, že více než 95 % voličů podpořilo anexi regionu Guyany bohatého na ropu.

Bezprostředně poté prezident Guyany Irfaan Ali požádal spojence o vojenskou pomoc. "Region bude nucen reagovat. To je to, co děláme," řekl agentuře AP.

Oblast Essequibo je sporným územím již více než sto let. Venezuela odkazuje na španělské koloniální období a tvrdí, že území je součástí země od její nezávislosti na Španělsku v roce 1811. Guyana tvrdí, že Essequibo bylo součástí Britské Guyany, která získala nezávislost na Británii v roce 1966.

Arbitrážní soud v Paříži v roce 1899 uznal Essequibo za součást Guyany. V roce 2018 se guyanské úřady odvolaly k Mezinárodnímu soudnímu dvoru, který vyzval Venezuelu, aby se zdržela kroků, které by mohly územní spor zhoršit. Nedávno, 1. prosince, vydal Mezinárodní soudní dvůr rozhodnutí, které Venezuele nařizuje, aby nepodnikala kroky, které by mohly změnit situaci ve sporu s Guyanou.

Zdroj ve španělštině: ZDE

2
Vytisknout
1932

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023