Francie a Velká Británie varují před porážkou Západu v případě vítězství Ruska nad Ukrajinou

10. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Případná porážka Ukrajiny ve válce s Ruskem bude pro Západ znamenat ztrátu, což nesmíme dopustit, uvedli ministři zahraničí Francie a Velké Británie Stéphane Séjourné a David Cameron.

"Pokud Ukrajina prohraje, prohrajeme všichni. Cena za to, že nyní nebudeme moci podporovat Ukrajinu, bude mnohem vyšší než cena za odmítnutí [ruského prezidenta Vladimira] Putina... Svět nás sleduje a soudí nás, pokud selžeme," napsali ministři ve společném článku.

Paříž a Londýn jsou podle nich hrdé na pomoc poskytnutou Ukrajině, ale je nutné udělat "ještě více pro porážku Ruska". V tomto ohledu Séjourné a Cameron slíbili, že na červencovém summitu Evropského politického společenství znovu potvrdí podporu Ukrajině a zajistí "produktivní summit" NATO, který se bude konat ve stejném měsíci.

Francie a Velká Británie nemohou vyřešit všechny problémy, kterým svět čelí, uznali ministři. Mohou však "shromáždit ostatní, aby se k nim připojili a překonali je," píše se ve sloupku.

"Je pro nás dnes stejně důležité, jako bylo pro naše předchůdce, abychom odložili naše rozdíly a navázali trvalé přátelství, které nyní oslavujeme, nejen jako znamení srdečné svornosti, ale také jako odraz obnovené Dohody," uzavřeli Séjourné a Cameron.

Prohlášení ministrů zahraničí Francie a Velké Británie přišlo uprostřed obav západních spojenců Kyjeva, že ruská letní ofenzíva by mohla podkopat ukrajinskou obranu. Jak napsala agentura Bloomberg s odvoláním na anonymní úředníky, situace pro Kyjev se ve srovnání s koncem ledna výrazně zhoršila a spojenci Ukrajiny začali prohrávat "muniční závod" s Ruskem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že munice přicházející ze západních zemí stačí pouze k obraně v nejnapjatějších směrech, zatímco v jiných je nutné nedostatek granátů kompenzovat drony.

Zelenskyj zároveň připustil, že jednání mezi Moskvou a Kyjevem by mohla začít dříve, než se zemi podaří dosáhnout hranic z roku 1991. I když předtím takovou možnost vyloučil a požadoval úplnou deokupaci ukrajinského území včetně Krymu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1829

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2024