Anders Behring Breivik: Byl jsem překvapen, že mě okamžitě nezabili

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Norský masový vrah Anders Behring Breivik sdělil svému právníkovi, že byl překvapen, že ho nikdo nezabil předtím, než dorazil na ostrov Utøya, kde usmrtil 68 osob.

Breivik je velmi "chladný" člověk, který požil drogy, aby při střílení neusnul, uvedl právník Geir Lippestad. "Byl překvapen, že se mu to podle jeho názoru povedlo," řekl Lippestad. "Domníval se, že po bombovém atentátu ve městě bude usmrcen, že bude usmrcen po střelbě na ostrově a že bude usmrcen při procesu. Je přesvědčen, že ho někdo zabije."

Lippestad uvedl, že po několika setkáních se svým klientem je přesvědčen, že je Breivik duševně chorý. "Celý případ naznačuje, že je to šílenec," řekl Lippestad o Breivikovi, který se odmítá považovat za zločince. Lippestad dodal, že jestliže se Breivik odmítne podrobit psychologickým testům, nebude ho dále zastupovat. Podle Lippestada si Breivik není vědom toho, jaký odpor jeho útoky vyvolaly, a neví ani, kolik lidí v pátek usmrtil.

Vyšlo také najevo, že k masakru na ostrově Utøya došlo částečně pod vlivem drog. Lippestad řekl, že Breivik si vzal drogy, aby "byl silný, aby byl výkonný, aby neusnul" během střílení.

Breivik byl údajně dán pod dozor policie poté, co si koupil v Polsku hnojivo, které zřejmě použil k výrobě bomby. Policie ho však systematicky nesledovala. Polsko oznámilo, že jeden polský občan čelí až osmiletému vězení za to, že Breivikovi prodal přes internet "látky, které potenciálně mohly ohrozit život mnoha lidí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8925

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011