Rusko fascinováno bojem oligarchů u londýnského soudu

21. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

U soudu v Londýně probíhá mezi dvěma ruskými oligarchy civilní soudní pře o 5 miliard dolarů. Roman Abramovič, miliardář a vlastník fotbalového klubu v Chelsea, obvinil Borise Berezovského, bývalého stoupence Kremlu, a nynějšího emigranta a nepřítele současné ruské vládnoucí věrchušky, že ho okradl o pět miliard dolarů. Oba miliardáři jsou u londýnského soudu podrobováni detailním výslechům ohledně okolností, jak nabyli v Rusku v devadesátých letech za Jelcina svého obrovského jmění. Výslechy se táhnou týdny a většina britských novinářů už odpadla. Ne tak novináři ruští, kteří zveřejňují v ruském tisku a na internetových serverech doslovné přepisy výslechů a ruská veřejnost to sleduje se zatajeným dechem. O krádežích a manipulacích oligarchů se totiž normálně moc nedovědí.

Podle deníku Guardian se v soudní síni odvíjí "typicky ruská historie chtivosti po penězích, lumpáren a zrady". Hovoří se o luxusních vyjížďkám na lodích v karibiku, o rezidencích ve Francii, o dohodách v londýnském milionářském hotelu Dorchester, o miliardách propíraných neprůhlednými zahraničními firmami i o tom, jak Jelcin svým stoupencům rozdával v devadesátých letech v Rusku obrovské jmění. Právě se jedná u londýnského soudu o tom, zda Berezovskij vlastnil podíl v Abramovičově ropné společnosti Sibneft, anebo zda, jak tvrdí Abramovič, pouze jen dostal úplatek 2,5 miliardy dolarů za politické služby.

Podle protivládního ruského listu Novaja gazeta se to, co se Rusové dovídají z Londýna o machinacích a zázemí oligarchů, rovná tak šokujícím odhalením, jaké přinesly Wikileaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9056

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011