Putinův mluvčí a Medveděv uklidňují opozici

11. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vedení ruského státu se snaží uklidnit napětí v zemi po sobotních velkých demonstracích proti Vladimiru Putinovi. Premiér Putin se sám k protestům nevyjádřil, ale jeho mluvčí Dmitrij Peskov zdůraznil: "Respektujeme názor demonstrantů. Posloucháme, co říkají. Budeme je poslouchat i nadále."

V Moskvě v sobotu demostrovalo zřejmě až 50 000 lidí proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách o předchozím víkendu. Protesty se konaly ve více než padesáti ruských městech. V Petrohradě se demonstrace účastnilo 7000 osob a v sibiřském Novosibirsku, navzdory dvacetistupňovému mrazu, až 4000 osob.

Demonstranti oznámili, že pokud vláda výsledky voleb nezruší uspořádají za čtrnáct dní novou demonstraci.

Peskov uvedl: "V posledních několika dnech jsme byli svědky i demonstrací jiných složek obyvatelstva, které volební výsledky podporují." Strana Jednotné Rusko se snaží zorganizovat na pondělí demonstraci ve prospěch Putina a Medveděva.

Medveděv, který je považován od doby, kdy Putin oznámil svou kandidaturu na prezidenta, za politicky bezvýznamného, napsal na svém facebooku, že případy porušování volebního zákona budou vyšetřovány.

"Nesouhlasím s hesly ani s projevy na demonstracích," napsal Medveděv. "Nicméně jsem vydal příkaz vyšetřit všechny informace přicházející z volebních místností ohledně toho, do jaké míry byl dodržován volební zákon." Medveděv neuvedl, kdo bude nepravidelnosti při volbách vyšetřovat. Jeho výroky vyvolaly na internetu okamžitě množství posměšných poznámek. "Dmitriji Anatolieviči, vy si děláte srandu? Žádné volby se nekonaly! Volební urny dorazily už s hotovými volebními lístky!" - "Tomuhle se říká izolace od skutečnosti. Měl byste zajít k psychiatrovi."

Kreml se jen s potížemi snaží vyrovnat s nově politicky aktivním obyvatelstvem. Státní ruská televize vysílala reportáže z protivládních demonstrací. Odchýlila se od provládní politické propagandy. Ruští politikové však stále projevují snahu vykreslovat opozici jako zrádce, placené z Ameriky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7926

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011