...v příběhu Kurdů chybí zlý Žid

9. 3. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

"Palestinský příběh je pro západní levici už dlouho modelovým příběhem, ikonickým modelem. Má k politickému kýči, jak o něm mluví Kundera, všechny předpoklady, takřka hotovou pohádku o chudém a statečném, který bojuje proti bohatému draku, a další atributy: máme zde národ (poznámka níže), toužící po svobodě, dále velmi chudý, utlačovaný lid (všichni bohatí utekli do Libanonu, Rijádu, Káhiry), rasistický aspekt (co na tom, že Arabové i Židé jsou téhož semitského původu, ani jedni to moc na vědomí neberou), nezbytný anti-imperialistický úhel pohledu (židy přece podporuje světový americký Satan), fotogenické pak nabízí přímo pastviny -- zřícené ubohé domy, k nebi lající matky, čtrnáctileté bojovníky s infantilními tvářičkami pod kostkovanými šátky s kalašnikovy v prackách, bezzubé staříky se slzami v očích, půvabné snědé děti na smetištích, temnooké krasavice, kráčející na smrt ovinuty bombičkami -- a na druhé straně mediálně dobře napadatelného protivníka (ohyzdní bankéři s nezbytnými doutníky, výtečně využitelná skupina bigotních židovských fanatiků, ukázněná a vycvičená armáda, která je vždycky na pohled nesympatická a další modely).

Pozoruhodné je, že jiný daleko starší a jako národ nikdy nepopíraný lid, také bez státu a ještě hůře pronásledovaný, vystavovaný genocidě a popírání, totiž Kurdové, se zřejmě zdaleka tolik k identifikačnímu hrdinovi moderní pohádky nehodí a ikonou se prostě nestal, ačkoliv je nejméně stejně 'pronásledován a týrán` -- asi proto, že nemá jednoho jediného a tak pěkně vhodného draka. Jednoduše řečeno, v příběhu Kurdů chybí zlý Žid."

To už jsem tu jednou napsal a jen to opakuju. Navíc poznamenávám k článku p. Mokrého (a dalších), že žádné utrpení lidu Gazy by se nekonalo, kdyby si už dávno tzv. arabští vůdci sedli k jednacímu stolu a zanechal myšlenky, že židé patří do moře. Pokud vím, po smlouvě z Camp Davidu už v Egyptu nikdo izraelskou agresí již netrpěl. Také by možná stačilo, kdyby peníze na rakety Kásam a výcvik sebevrahů věnovalo vedení Gazy těm chudým, o nichž pánové s takovým citem píší. Myslím, že kdyby se všechny miliardy dolarů investované za ta léta do odboje rozdělily mezi chudé Palestince, byla by Gaza Švýcarskem Blízkého Východu. Ale to už by ten kýč nebyl.

0
Vytisknout
12941

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012