Ministr porušil zákon, studentům je však třeba pomoci

9. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Ondřeje Lišky

Podal jsem trestní oznámení na ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Josefa Dobeše, který podle mého názoru spáchal trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. K porušení zákona podle mého názoru došlo tím, že rozhodl o prodloužení akreditace Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, čímž umožnil studium na PF do 31.7. 2016, což je v rozporu se stanoviskem Akreditační komise ČR. Dle mého názoru je stanovisko Akreditační komise ze zákona závazné a ministr není oprávněn svévolně rozhodnout v rozporu s ním.

Krok ministra Dobeše považuji za zdrcující ránu vysokému školství, která povede k prodloužení nejasné a provizorní situace studentů této fakulty. Na první pohled by se mohlo zdát, že ministr Dobeš vyšel vstříc oprávněným požadavkům studentů, kteří nenesou vinu na vzniklé situaci. Ve skutečnosti je však tímto nezákonným krokem uvrhl ještě do větší nejistoty, která prodlouží období chaosu bez naděje na brzké vyřešení.

Navrhuji, aby se sešli zástupci všech právnických fakult veřejných vysokých škol a projednali plán na začlenění studentů do programů svých fakult. Toto začlenění by mohlo být postupné a podmínečné, avšak zcela transparentní a mělo by všem studentům umožnit plynulé pokračování ve studiu, pokud splní formální podmínky. Studentům je třeba vyjít maximálně vstříc, neboť se rozhodně nesmí stát oběťmi či rukojmími diletantských kroků ministerstva i neschopnosti školy dlouhodobě řešit problém s kvalitou studia.

Okamžitý odchod ministra Dobeše z funkce je zásadní předpoklad k tomu, jak zabránit systematickému rozvratu českého školství.

Ondřej Liška

0
Vytisknout
8187

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2012