Válečné právo v době míru?

23. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama minulý pátek podepsal exekutivní příkaz nazvaný "National Defense Resources Preparedness" (Připravenost zdrojů k národní obraně). Zpravodajská média si nejsou jista, jaký je přesný smysl informací v příkazu obsažených, a zejména běžný občan je ponechán, aby si sám zjistil, co to znamená. Jako dlouhodobý příznivce prezidenta jsem váhal s vyvozením důsledků, nicméně všeobecná tendence nedávno přijaté legislativy a tohoto příkazu mi dává důvod ke znepokojení nad záměry této administrativy, napsal L.L. Woodard.

Příkaz vyjmenovává položky jako pravomoc exekutivních složek federální vlády a jejích agentur "identifikovat požadavky pro mimořádné situace všeho druhu, včetně zásadních vojenských a civilních požadavků." Táž sekce nazvaná "Obecné funkce" také vypočítává, jak tyto složky a agentury mohou zajistit dostupnost domácích zdrojů a průmyslu pro účely zajištění národní bezpečnosti. Signalizuje to či ono, že se Amerika nachází na pokraji další války - a bude to válka s jiným státem, nebo s americkými občany?

První krok směrem aplikaci válečného práva proti soukromým občanům se objevil 31. prosince, když prezident podepsal zákon National Defense Authorization Act of 2012. Tato norma vyvolala počáteční poplach, protože ačkoliv je jejím hlavním cílem poskytnout armádě nezbytné financování, obsahuje ustanovení, jež umožňují časově neomezené zadržování soukromých občanů bez obvinění.

Další poplašný signál přišel 8. března, když prezident podepsal zákon H.R. 347, neboli Federal Restricted Buildings and Grounds Improvement Act of 2011. Tento zákon mezi jiným omezuje protesty a politické funkce. To je urážlivé, protože USA byly založeny na protestu a revoluci.

Možná že by každý z těchto zákonů, posuzován jednotlivě, nebyl příčinou ke znepokojení, ale celek všech tří naznačuje, že federální vláda si přisvojuje více kontroly nad civilním obyvatelstvem, než jí bylo kdykoliv v minulosti dopřáno. Páteční prezidentský příkaz podle některých znamená, že exekutiva je připravena uplatňovat válečné právo v době míru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12109

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012