Bajka

14. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 1 minuta

Byl to podivný všední den, leč všední. Na státní zastupitelství v Praze 14 přišel jakýsi pán středních let, řekl, že se jmenuje Michálek a že chce učinit oznámení. O čem, chtěl vědět úředník. O korupci, odpověděl pan Michálek. Hm, hm, kývl úředník a začal zapisovat páně Michálkovo oznámení. Když zápis skončil, zasmušil se a vysvětlil, že v takovémhle případě musí informovat vyšší místa a požádal pana Michálka, aby laskavě v úřadovně počkal. Nabídl mu kávu nebo čaj, pan Michálek zvolil čaj a čekal.

Do půl hodiny přijel na stanici muž v civilu, který se Michálkovi představil jako náměstek ministra Libor Vrbička. Vysvětlil, že páně Michálkovo oznámení je příliš závažné a musí být zvolena zvláštní strategie. Především se o tom nesmí dovědět nikdo, zejména ministr, nikdo z vyšších policejních míst, vlády atd. Proto vybrali jen skupinku špičkových detektivů a těm úkol svěřili.

Akce trvala přes tři měsíce. Detektivové sledovali a odposlouchávali telefony Michálka, Knetiga, Drobila, asi deseti dalších významných členů strany, především těch, kteří měli něco společného s financováním. Kontrolovali pohyby na účtech fondů a státních lesů. Skutečně se podařilo udržet celou akci v tajnosti. Posléze umístili odposlouchávací zařízení do asi deseti kanceláří v sekretariátech a pěti bytů a po dalším měsíci došlo při nasazení asi sta policistů k více než deseti zatčením. Zatčen byl jeden ministr, tři poslanci, sedm úředníků a čtyři generální ředitelé. Předseda vlády rezignoval, dvě politické strany odvolaly své vedení...

No - bajka.

0
Vytisknout
19515

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2012