Každý občan by měl mít povinně datovou schránku

7. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Náš volební systém a zákony jsou nedemokratické již ve svém zárodku, míní Petr Novák.

Sice se píše v paragrafu 25 volebního zákona 247/1995 v pozdějších zněních a úpravách, že do sněmovny může být zvolen každý volič, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 21 let a není u něj překážka ve výkonu volebního práva podle paragrafu 2 (povšimněte si, že zde není popsán případ pan poslance Davida Ratha, vazba by neměla být překážkou k vykonávání mandátu).

Ale abych se vrátil k meritu věci:

Podle paragrafu 31 mohou kandidátní listiny podávat pouze registrované politické strany a politická hnutí.

Takže obyčejný člověk, který není spokojen s činností politických stran a nemůže si žádnou vybrat, má prostě smůlu.

Nemůže kandidovat sám za sebe.

To přeci vyčítali předchozímu režimu. Ten ale do roku umožňoval kandidovat alespoň v rámci národní fronty i třeba za zahrádkáře nebo filatelisty. Jediné řešení dle mne by bylo ve způsobu vlády pomocí IT.

Dnes mají firmy povinnou datovou schránku. Nebyl by snad takový problém tuto datovou schránku přidělit všem obyvatelům. A ti by měli právo pomocí této datové schránky dávat na jevo svojí vůli v otázkách, které by byly předkládány.

Vlastně by to byla taková malá referenda. Chcete zde radar? Chcete reformu důchodů? Chtete aby byla postavena tato dálnice ?

Stejně by mohl být přístupný státní rozpočet na internetu. Ve Velké Británii to mají položku po položce.

U nás nevím za kolik kupují toaletní papír na úřad vlády a kolik je spotřeba elektrické energie ve sněmovně. Nevím kolik našich peněz jde na náboje do samopalů a kolik na drahé dárky pro ministerské úředníky.

0
Vytisknout
7673

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012