Když vás mažou z Facebooku "z politických důvodů"

18. 10. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Asi tak před půl rokem jsem na facebookovou stránku tehdy ještě opoziční strany "Gruzínský sen" napsal příspěvek s dotazem, kde si mohu přečíst volební program této strany. Mezi tisícem "To se mi líbí" a nadšených příspěvků -- byl můj komentář odstraněn. A zřejmě jsem nebyl jediný, na Facebooku totiž žádné negativní poznámky nejsou ani dnes. O tom, že volební program této strany postrádá profesionální rys politické strany odkazující na západní hodnoty, jsem již napsal v minulém článku.

Před týdnem gruzínský prezident odvolal vládu, jak je to dáno Ústavou. Lídr vítězné strany Bidzina Ivanišvili pár dní po vyhlášení volebních výsledků představil na tiskové konferenci své nové ministry (odkaz). Zatím však sestava není stálá. V článku "Když odstupující vláda nechce a nastupující vláda neumí" jednoho z redaktorů Rádia Svobodná Evropa je nynější situace dobře popsána. Podle gruzínských politologů strana "Gruzínský sen" ani nečekala, že vyhraje volby, na přípravě seriózně nepracovali (což ostatně dokazuje i webové stránky této strany www.gd.ge). Velice dobrá zpráva je, že novou ministryní spravedlnosti se stala Tea Culukiani, která deset let pracovala pro Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Naopak bývalý fotbalista AC Milán už podruhé změnil post. Měl být ministrem infrastruktury a rozvoje, ale "hrozí", že bude ministrem energetiky. Nejsložitější bylo prý obsadit post ministra ekonomiky, udržitelného rozvoje a životního prostředí.

Ministryní ekonomiky v Saakašviliho vládě byla půvabná žena, dcera gruzínského emigranta a bývalá vedoucí pekárny v Kanadě., kterou Saakašvili osobně objevil při návštěvě Zimních olympijských her 2010 ve Vancouveru. Před dvěma lety Saakašvili osobně, po návštěvě 16. konference o změně klimatu v Mexiku, zbavil pravomocí Ministerstvo životního prostředí a úkony dle posuzování vlivu na životní prostředí svěřil Ministerstvu ekonomiky a trvalého rozvoje. Ministerstvo životního prostředí je tak pouze "papírové".

Naopak k vybrání ministra vnitra a obrany strana Gruzínský sen nepotřebovalo mnoho zákulisních jednání. Stanovit jasný cíl a priority pro tyto instituce je v Gruzii jednoduché: velmi vysoká nezaměstnanost a ruské tanky stojící 30 km od hlavního města Tbilisi. Gruzínští studenti studující ekonomiku v Praze mezi sebou žertovali, kdo z nich dostane SMS od Ivanišviliho s nabídkou postu ministra ekonomiky. Přesto, že Gruzínci jsou národ "všeznalců a ministrů", nikdo se netváří nadšeně. Soudní systém sloužící vládnoucí straně Michaila Saakašviliho a rusko-gruzínská válka udělali z Gruzie rizikovým stát pro podnikání. Většina příjmů gruzínských domácností z venkova a malých regionů jsou příbuzní posílající peníze ze zahraničí (přes půl milionů Gruzínců žije jen v Rusku). Nejvíce lidí potom pracuje pro stát a ve službách, které poslední léta velmi posilují díky rostoucímu turismu a nízké kriminalitě.

Před měsícem na festivalu Barevná planeta v Ústí nad Labem se u gruzínského stánku zastavila paní. Nadšeně si odnášela mapu Gruzie, v srpnu byla na desetidenním zájezdu po Gruzii, mapu ale nebylo možné sehnat. Prý zrovna "došly"... Dovolím se pochlubit, že map mám asi ještě deset, za což děkuji Velvyslanectví Gruzie v Praze, které se vydalo ze svých zásob. Pokud tedy někdo plánujete cestu do Gruzie, ozvěte se.

0
Vytisknout
8548

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2012