Odhady uvádějí, že západní sankce proti Teheránu ohrožují na životě miliony lidí

3. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Minulý týden ve čtvrtek bylo ve Spojených státech šest milionů lidí bez elektřiny. Headliny o přírodní katastrofě, která postihla USA i Karibik, se přirozeně prohýbají pod náporem informací (v druhém případě o poznání méně); v ulicích New Yorku se rozdává zmrzlina zadarmo atd. Nicméně ve stejné době US/EU sankce uvalené na Írán, tedy žádná neodvratitelná živelná pohroma jako hurikán Sandy, ale záměrně vykalkulovaný politický krok, ohrožují na životě šest milionů nemocných. To však nikoho ze snu neburcuje. Najednou, když se to nehodí, není Írán v centru pozornosti masových sdělovacích prostředků.

Západ včetně nedávno za humanitu vyznamenané Evropské unie uvalil na Írán tvrdé ekonomické sankce kvůli obavám, že se tato asijská země snaží vyvinout jadernou bombu. Toto obvinění vyznívá naprázdno, protože neexistuje hmatatelný důkaz o tom, že by Írán atomovou zbraň skutečně vyráběl. Sankční politika má zato negativní dopady na civilní obyvatelstvo a především na nejzranitelnější segmenty populace. Nikoliv na režim ajatolláhů -- ten může být embargem naopak posílen, jako tomu bylo v případě embarga uvaleného na režim Saddáma Husajna v 90.letech. Na druhou stranu je Írán signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), a má proto právo obohacovat uran například pro zdravotnické účely.

Nemocní jsou rukojmími sankcí

Přední íránská charitativní a zdravotnická organizace přišla se zjištěním, že sankce Spojených států a Evropské unie proti Íránské islámské republice ohrožují zdraví šesti milionů pacientů (8 procent Íránců). Ačkoliv sankce nejsou primárně zaměřeny na íránský zdravotnický průmysl, organizace Foundation for Special Diseases uvádí, že restrikce vyplývající z embarga brzdí dovoz potřebných léků, zdravotnického materiálu, a dokonce i surovin pro výrobu léčiv. To se fatálně dotýká například pacientů s hemofilií, leukémií, AIDS nebo pacientů na dialýze. Tito a další nemocní lidé se bez vlastního zavinění stali rukojmími velmocenské politiky, aniž by představovali "bezpečnostní riziko" pro Izrael nebo západní velmoci.

Washington a Brusel svými vlastními slovy uvalily "inteligentní" a "cílené" sankce na Íránskou centrální banku a prakticky na všechny íránské banky, které se účastní obchodních aktivit s "vnějším světem". Za této situace se ztížil import základních komodit, jež ale nemají žádnou souvislost s íránským jaderným programem, vojenským materiálem ani ropou.

Jak už bylo napsáno, ekonomická blokáda Íránu postihuje ty nejzranitelnější -- nemocné. Desítky tisíc íránských chlapců a mladých mužů trpí hemofilií. Je zapotřebí, aby řada z nich podstoupila urgentní chirurgický zákrok, avšak kvůli nedostatku příslušných léčiv k operaci těchto osob nedojde, protože by pacienti mohli vykrvácet rovnou na sále. Podle posledních zpráv z těchto důvodů již několik hemofiliků předčasně zemřelo. Dále -- i za nejlepších podmínek, jež může íránské zdravotnictví nezatížené vnějšími sankcemi nemocným nabídnout, zemře na rakovinu ročně 40 000 Íránců. Mnoho zdravotnických expertů odhaduje, že Írán v nejbližších letech čeká "tsunami rakoviny" -- a kvůli sankcím přicházejí samozřejmě horší podmínky pro adekvátní léčbu této smrtelné choroby.

Uskuteční se v Íránu irácký scénář?

Jak se svět mohl přesvědčit a náležitě poučit, sankce OSN uvalené na popud USA a Velké Británie na Irák v 90. letech měly naprosto hrůzné následky: zničily iráckou střední třídu, zdravotní a vzdělávací systém, co horšího -- usmrtily statisíce lidí a naopak pozici Saddáma Husajna a jeho mocenského aparátu posílily, jak v detailní zprávě veřejně prezentoval bývalý vysoký představitel OSN Hans von Sponeck. Kdyby se sankce proti Teheránu systematicky stupňovaly, tak by destrukce íránské společnosti mohla být ještě třikrát ničivější než v případě Iráku. A to nebereme v úvahu ohromná rizika plynoucí z americko-izraelské teroristické kampaně proti Íránu, společných "válečných her" v Perském zálivu, a hrozby útoku, která je téměř na denním pořádku.

0
Vytisknout
7686

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012