Oč jde ve financování zdravotnictví naší republiky

3. 11. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 2 minuty

Odpověď na uvedenou otázku je relativně jednoduchá. Jde o objem peněz a o jejich distribuci. Po pravdě tyto základní otázky v ministerských a pojišťovenských prohlášeních nějak zapadají. Pokusím se je vysvětlit.

Pro jednoduchost začněme distribucí prostředků. Tam jde o velmi jednoduché dvě zásady:

Peníze mají jít za pacientem. Jinými slovy, práce má být zaplacena tomu, kdo jí vykoná.

Za stejnou práci stejná odměna.

Prosté a jednoduché, a přesto to v našem zdravotnictví neplatí. Každý lékař, zařízení je placeno pouze do výše 98% úhrady roku 2010. Pokud je nějaký lékař oblíbený, šikovný, empatický a jezdí za ním pacienti, všichni mají smůlu. Co je nad 98% roku 2010, nebude zaplaceno. A co hůř. Pokud ten nešťastník píše léky a překročí limit zaplatí nemocnice z těchto léků penále pojišťovně 40% ceny. Takže pojišťovna si léky nechá zaplatit prostřednictvím zdravotní daně a následně vybírá výpalné 40%. Dokonalý způsob jak potrestat dobré lékaře a naučit je velmi rychle léčit "správně".

Za stejnou práci stejná odměna. Nejlépe platbou za diagnosu. Nechci unavovat výkladem systému DRG, ale jakýsi koeficient daný diagnosou je násoben BR - základní sazbou. Ta je zcela jiná v různých zařízeních. Takže slepé střevo stojí i násobně více v některých zařízeních. Pro úplnost, základní sazba se počítá v desetitisících. A navíc i zde platí limitace 98% roku 2010.

Objem peněz v našem zdravotnictví je nízký. Klesá systematicky od roku 2009 v absolutních číslech a klesá pirátskými nájezdy státu, který si bere nemilosrdně kořist ze zdravotnického účtu prostřednictvím DPH. Klesá jeho nezvyšováním příspěvku za státní pojištěnce - 60% všech.

Dovolím si malou rekapitulaci našeho "reformního" ministerstva respektive jeho proklamovaných hesel:

Peníze nejdou za pacientem

Za stejnou práci je setsakra různá odměna v různých zařízeních

Objem prostředků ve zdravotnictví klesá a je drénován zvyšováním daní - ty peníze se nikdy ve zdravotnictví neocitnou

Pan ministr, místo aby tlačil na svého stranického kolegu nekompromisně omezí péči aby systém byl finančně "zdravý". Ostatně to známe - ne vyšší příjmy ale osekání nákladů...

Pane ministře bojujte! Ať na té či oné straně barikády. To, co jsem napsal, jsou Vaše hesla z doby před dvěma lety. A pokud bojovat neumíte, tak hoďte flintu do žita a rychle. Jde o příliš vážnou věc a příliš nevratné procesy ke kterým jste se propůjčil!

0
Vytisknout
14110

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012