Trapas: Olomouc "hledá génie"

2. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že opravdová inteligence se mimo jiné projevuje zejména tím, že inteligentní člověk nemá nejmenší zájem být hrdý na své IQ. Je to tak, jako by někdo byl hrdý na to, že je zrzek nebo dlouhán. S vysokým IQ se člověk rodí a je otázka, jak tohoto nástroje dál použije. Když ho použije k tomu, aby se jím chlubil a cítil se členem nějakého prestižního klubu, je to blbec.

Ke smůle všech lidí, hrdých na své IQ, blbce či moudrého dělá z člověka jeho celkový přístup k životu, jeho schopnost vyhodnocovat životní zkušenosti či navazovat kvalitní a hluboké mezilidské vztahy, jeho osobní integrita, nikoli jeho IQ.

Proto když čtu, že "Olomouc hledá génie" ve spojení s testováním IQ, je mi divně -- o to divněji, že "génius" je spojený s kreativitou a silou osobnosti, se změnou paradigmatu, s osudem, tedy s něčím, co je testům IQ ještě mnohem vzdálenější než blbost nebo moudrost.

Nevím, jak by se olomoučtí hledači tvářili, kdyby skutečného génia nalezli. Nejspíše by vůbec odmítl trávit čas něčím tak stupidním, snobským a falešným, jako jsou testy IQ.

Olomouc hledá génie

0
Vytisknout
13294

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012