Manipulují úřady s rozbory vody z okolí ložisek břidlicového plynu?

3. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Herec a aktivista Mark Ruffalo vydal prohlášení, v němž reaguje na obvinění, že Pennsylvánský úřad pro ochranu životního prostředí záměrně manipuloval s laboratorními výsledky rozborů vody od obyvatel, kteří se obávají kontaminace v důsledku těžby břidlicového plynu metodou hydraulického štěpení. Státní zástupce Jesse White vyzval k zahájení federálního vyšetřování, poté co obdržel výpověď vysoce postaveného úředníka ve věci žaloby proti plynařské společnosti Range Resources.

Společnost Range Resources je obviněna, že údajně svými aktivitami způsobila kontaminaci pitné vody v pennsylvánském okrese Washington County. Svědectví hovoří o tom, že laboratoř úřadu provádějící rozbor vody od stěžovatelů měla vzorkům přidělit speciální kódy a zvlášť je testovala na toxiny, které jsou spojovány v těžbou v ložisku Macellus Shale.

Mark Ruffalo se vyslovil pro federální vyšetřování celé kauzy a prohlásil, že se těžařské společnosti chovají, jako by stály nad zákonem. Samotný proces hydraulického štěpení už je nyní podle něj zbaven povinnosti dodržovat zákon o ochraně pitné vody a úřady nejsou schopny regulovat aktivity těžařů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7363

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012