Britský ministr financí řeší spektakulární selhání svého hospodářského programu jeho prohloubením

6. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský ministr financí George Osborne oznámil další rozsáhlé škrty v sociální podpoře i ve vládních výdajích poté, co byl nucen přiznat, že jeho plány na snížení britské zadluženosti selhaly.

Osbornovo tvrzení, které ve středu odpoledne pronesl v Dolní sněmovně na začátku své ekonomické zprávy, že se britská ekonomika "uzdravuje", bylo v parlamentu přivítáno obrovskou salvou smíchu.

Ratingová agentura Fitch okamžitě reagovala na Osbornovo prohlášení, že jeho program škrtů, který měl skončit před volbami na jaře 2015, bude muset pokračovat až do roku 2018 (je ovšem sporné, zda konzervativci vyhrají volby) varováním, že Británie riskuje, že přijde o své hodnocení AAA.

Britská ekonomika se v roce 2012 zmenší o 0,1 procenta a v roce 2013 poroste o pouhých 1,2 procenta - zatímco například Německo roste kolem 3 procent. Německo ovšem, jak upozornil v televizi Channel Four generální ředitel britské pobočky firmy Siemens, provozuje už dvacet let systematickou investiční strategii, kdy vláda podporuje investice do klíčových odvětví, které mají šanci stát se světovými jedničkami. Německo na rozdíl od Británie má také specializovanou podnikatelskou banku, která poskytuje i malým a středních podníkům potřebné úvěry na investice a rozvoj. V Británii banky nepůjčují dnes skoro nikomu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6006

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012