Spravedlnost oslepla pod tíhou peněz tunelářů

11. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V Brně létaly z oken pytle s penězi z Union banky, H-Systému a dalších velkých tunelů 90. let. Tyto peníze následně uplatily a oslepily Spravedlnost. Takto alegoricky ztvárnili organizátoři ze Studentského jara hlavní dopad amnestie na českou společnost na demonstraci v Brně.

Organizátoři uvedli, že amnestie je završením snah zamést pod koberec politicky citlivé kauzy, do nichž jsou zapleteni vlivní lidé, a zaručit jim beztrestnost. "Tato amnestie je poslední kapkou v řadě činů a postojů politických představitelů podkopávajících základy právního státu. Její signatáři zasluhují veřejné opovržení," upřesnil Zdeněk Ručka ze Studentského jara.

Podle studentů je nutná občanská mobilizace. Souhlasné názory účastníků potvrdily tuto výzvu: "Vyzýváme všechny slušné občany, aby odmítli omilostňování korupce a tunelování. Je nutné vyslat představitelům politiky i korupce důrazný signál, že veřejnost nebude další rozkrádání státu tolerovat." dodal Petr Soukeník, jeden z organizátorů demonstrace.

Studenti také uvedli. že za celou věc není zodpovědný pouze prezident, který amnestii vyhlásil, ale i premiér a celá vláda. "Ministři se musejí k amnestii jasně postavit. Pokud ji nedostali ke schválení, musejí od premiéra Nečase žádat vysvětlení, proč je obešel a bez váhání amnestii kontrasignoval," řekl Pavel Troubil ze Studentského jara.

Ve svých projevech popsali studenti negativní důsledky amnestie na oběti trestných činů, kteří přišli o své peníze ve vytunelovaných bankách a fondech. Upozornili také na uklidňující signál, který amnestie vyslala klientelistickým strukturám, a další podrývání důvěry občanů v právní stát.

Studenti doufají, že dnešní demonstrace inspiruje další kroky občanské společnosti proti amnestii a korupčnímu prostředí. "Očekáváme, že tímto krokem povzbudíme organizaci dalších demonstrací a jiných protestních akcí," doplnil Ručka.

0
Vytisknout
7617

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013