Kazíte nám nedělní oběd

4. 2. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

A berete chuť k jídlu, pokud si ho ještě můžeme dovolit. Toto asi napadne mnohé lidi, když poslouchali hašteření pánů Sobotky a Kalouska v nedělní Partii. Možná to leckdo také nevydržel a raději to vypnul.

Připomíná to příliš divadélko, které předváděli Ostap Bender se Šurou Pitvorou ve Zlatém teleti, když se každý z nich představil předsedovi samosprávy, ze kterého chtěli vyrazit peníze, jako syn poručíka Šmidta a ten je konfrontoval. Tito dva "synové" pak za neustálého pokukování po předsedovi, co tomu říká, předvedli divadlo, kdy se jako dva sourozenci po letech potkávají.

Tím předsedou je zde divák, kterému oni dva gentlemani předvádějí svou hru. Jeden se zaštiťuje jakousi záhadnou organizací samozřejmě s anglickým názvem, která vládu koalice pochválila. Sám se ovšem také pochvaluje jak se koalici daří šetřit a nezapomíná se odvolávat na vnější podmínky dané krizí.

Ten druhý zase po kolikáté už opakuje, co by kdyby. Ani jednomu ale nejde o prostého občana, třebaže se tím oba tak či onak zaštiťují. O občana, který dnes už má opravdu vysoko "do žlabu", kdy chléb zatím je, ale stojí třicet korun, kdy máslo, jehož kvalita stále klesá, stojí čtyřicet korun a litr neodstředěného mléka třicet, kdy chce-li levnější maso, pak z Polska.

O tom, kolik stojí léky, lékař, nájem, energie, voda a další nezbytnosti ani nemluvě. Občané pak obtížně chápou, že se jim daří hůře než před dvaceti lety, že se potraviny musí dovážet, když dříve zemědělství vše pokrylo, že národní dluh dosahuje bilionové výše, když dříve byla země bez dluhů, že miliardy mizí v soukromých kapsách, zatímco není na důchody. Občané ve své většině zjišťují, že systém, který byl zaveden, se neosvědčil.

Koalice zaštiťující se vůlí občanů ze svobodných voleb a plněním volebních slibů, byť jen některých, se drží vlády zuby nehty.

Opozice se omezuje na občasné divadlo před diváky za obrazovkou televize, ale evidentně je se současnou situací tajně spokojena. Protože kdyby nebyla, tak by spolu s odbory, při současné rozlobenosti národa, tuto vládu už dávno sesadila.

Dámy a pánové ve vládě i v "opozici" hrají s lidmi riskantní hru. Oni, kteří ani netuší, jak těžko se dnes lidem žije, se mohou dočkat, že rostoucí bídy využije někdo, kdo se místo nich postaví do čela rozzlobených mas. Stalo se to v historii už mnohokrát.

0
Vytisknout
14869

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2013