Jak se studenti ne/sešli se svými odpůrci

4. 2. 2013 / Václav Meškan

čas čtení 4 minuty

Dne 2.2. 2013 pořádalo Hnutí za Přímou Demokracii v aule Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích konferenci s veřejnou debatou pod titulem Demokracie versus totalita ve 21. století. Cílem konference byla snaha o vyvolání seriózní debaty mezi organizátory studentských protestů proti působení členů KSČM v krajské politice (což ovšem na konferenci zástupci studentů ostře popřeli...) a jejich odpůrců.

Za organizátory studentských protestů přijali pozvání na konferenci Šimon Heller (student Pedagogické fakulta JU, člen KDU-ČSL), Mgr. Martin Rosocha (Gymnázium Třeboň), PhDr. Jan Samohýl, Th.D. (Teologická fakulta JU, Jihočeši 2012) a Michal Doležel (Sokol Brno I). Druhou stranu reprezentoval JUDr. Vojtěch Filip (předseda KSČM) a Mgr. Vít Strobach, Ph.D. (historik, člen iniciativy ProAlt). Za nezávislé osobnosti, které se dosud neangažovaly na žádné z obou stran, byli přítomni Doc. PhDr. Lukáš Valeš, Ph.D. (politolog, Vysoká škola evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích), známý umělec a disident Milan Kohout, Ing. Jaroslav Plucar (Hnutí za Přímou Demokracii) a PhDr. Milan Valach, Ph.D. (filosof, mluvčí Hnutí za Přímou Demokracii). Hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a rektor JU prof. Libor Grubhoffer se z účasti na konferenci omluvili, ale zaslali své příspěvky, které moderátor (já) veřejně přečetl.

Po bloku krátkých referátů pozvaných hostů následovala panelová diskuse mezi hosty a v závěru otevřená diskuse pro přítomné "diváky". Těch dorazilo něco přes sto. Zajímavé bylo, že nedorazil téměř žádný student z řad protestujících, tedy těch, o kterých slýcháme ve hlavních zpravodajstvích veřejnoprávní televize. Na Českobudějovicku v tu dobu ale zrovna začaly jarní prázdniny.

Úvodní příspěvky hostů budou uvedeny v připravovaném elektronickém sborníku z konference. Jejich obsah byl ale předem odhadnutelný. Zatímco zástupci protestujících studentů a jejich podporovatelů opakovali známé antikomunistické argumenty a obhajovali demokratičnost svých postupů, odpůrci poukazovali především na nekorektnost studentských argumentů a jejich postupu v případě protestů, které považovali za nedemokratické. Řečníci z řad nezávislých osobností upozorňovali na nepřijatelné černobílé hodnocení situace a nebezpečí zastydlého antikomunismu (slovy Milana Kohouta). Nešetřili ovšem ani KSČM a současný establishment.

Na tenký led vstoupil teolog Jan Samohýl, který se ve svém referátu pustil do kritiky samotného Karla Marxe, o kterém prohlásil, že byl pouze průměrným myslitelem, že nebyl filosofem, ale pouze redaktorem. Přítomní levicově orientovaní (byť napravo sedící) hosté palbu okamžitě opětovali, s čímž ovšem musel doktor teologie Samohýl předem počítat.

Jako moderátor si již nepamatuji přesný okamžik, kdy se prvotní pokus o debatu zvrhl spíš v přestřelku, při které pomalu stoupala míra emocí části diskutujících i posluchačů. První závan adrenalinu ale přišel prakticky okamžitě, jak hosté získali prostor k vzájemným výměnám názorů. Emoce vygradovaly v okamžiku, kdy se do diskuse zapojili i posluchači.

Nechci se zde věnovat jistě subjektivnímu hodnocení kvality diskusních příspěvků a erudice jednotlivých diskutujících, úrovní argumentace ovšem nebyly diskutující strany vyrovnané. Na jedné ze stran. Určitá povrchnost argumentace a neustálé opakování argumentů po vzoru poškrábané gramofonové desky zřejmě způsobilo, že i diskutující z řad neangažovaných osobností, se postupně přiklonili na stranu opozice proti zástupcům a podporovatelům studentské antikomunistické iniciativy. Chci být nestranný a nekritizovat. Studenti by ovšem měli být ochotni alespoň v rámci diskuse se svými kritiky vystoupit z černobílého uvažování a přijmout svět barvitý a pluralitní, na což se snažili jejich oponenti po celou dobu konference upozorňovat.

Záměrem českobudějovické konference bylo upozornit na nedostatek demokratického dialogu mezi oběma stranami, vyvolání korektní debaty a pokus o nalezení řešení. Bohužel, nepovedlo se. Zástupci studentů se se svými odpůrci v diskusi zkrátka nesešli.

Jedna momentka v krátké reportáži České televize z této akce ukazuje chartistu a disidenta Milana Kohouta sedícího a debatujícího s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Zastydlý černobílý antikomunismus spojil předsedu komunistické strany a disidenta na jedné lodi...

PhDr. Václav Meškan,

Koordinátor konference a moderátor

Odkazy:

Web konference ZDE

Fotografie z konference ZDE

Krátká reportáž České televize v 17. minutě ZDE

0
Vytisknout
18610

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2013