Chalupa rezignuje na lepší recyklaci: Osm let chystaný zákon o odpadech nebude

6. 2. 2013

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Zeleného kruhu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes požádá vládu, aby oficiálně ukončila přípravy nového zákona o odpadech. Nový zákon měl vylepšit recyklaci, usnadnit rodinám třídění odpadu, a tudíž omezit plýtvání cennými surovinami i závislost na jejich dovozu.

Ministerstvo životního prostředí nový zákon chystalo už od roku 2005 a první návrh zveřejnilo před čtyřmi roky. Přes mnoho slibů, podle kterých měla být legislativa na stole už na jaře 2011, si na její dokončení Nečasova vláda dodnes nenašla -- a už ani nenajde -- čas. Chalupa nyní chce, aby jej úplně vyškrtla z takzvaného legislativního plánu vlády, a tak ho zprostila úkolu návrh dál chystat.

Výsledkem odborné debaty a mnoha let práce státních úředníků byl návrh nového zákona. Nečasova vláda jej přesto dodnes neprojednala.

Více než polovina odpadů z domácností se u nás vyhazuje na skládky. Ty přitom zabírají další a další území, transport odpadů i provoz skládek obtěžuje lidi v desítkách obcí. Cenné suroviny, které často musíme nákladně dovážet, končí bez užitku. V Německu či Rakousku recyklují bezmála dvě třetiny komunálního odpadu.

Vláda již schválila návrhy ministrů Chalupy a Kuby stopnout vylepšování recyklace odpadů a podporu směřovat do drahých a nepopulárních megaspaloven odpadků, které pohlcují cenné, recyklovatelné suroviny. Nyní bude rozhodovat o tom, že nepřipraví ani novou odpadovou legislativu, která už léta chybí.

Ing. Ivo Kropáček z Hnutí DUHA uvádí:

"Každoročně u nás zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách recyklovatelné materiály za tři miliardy korun. Ministerští úředníci i další experti se léta shodují, že potřebujeme nový zákon o odpadech, který omezí skládkování, vylepší recyklaci a rodinám usnadní třídění. Chalupa teď chce zastavit osm let příprav a všechnu práci zahodit do koše -- ačkoli sliboval návrh dokončit na jaře 2011."

Mgr. Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu uvádí:

"Zákon o odpadech je na ministerstvu ve skutečnosti sepsaný již roky. Chalupa se ale navzdory vlastním -- opakovaným a veřejným -- slibům rozhodl jej nepředložit. Bez zákona je totiž nadále zvýhodněno skládkování i spalování odpadu. To sice zamořuje život statisícům rodin, ale hraje do karet určitým podnikatelům."

Mgr. Jan Skalík ze Zeleného kruhu uvádí:

"Ministr Chalupa se prezentuje jako efektivní politik. Nyní je ale zcela zřejmé, že zcela rezignoval na svůj vlastní legislativní program. Na ministerstvu zatím ochranu životního prostředí pouze blokuje. Vnímá to i veřejnost -- spolu s Kalouskem patří Chalupa i přes své setrvalé PR k nejméně oblíbeným politikům."

0
Vytisknout
5962

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2013