Je přípustné zpětně měnit historii?

5. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Reaguji na vámi zveřejněnou tiskovou zprávu ČRo, píše Pavel Krajtl.

Pozastavuji se nad stavem cenzury v ČRo, zvláště nad způsobem, kterým si tato veřejnoprávní mediální instituce, správně vyhodnotivší glosu Adama Drdy jako novinářsky neetickou, nasypala popel na hlavu.

Ve svém přehnaném sebemrskačství se totiž dopustila zpětnou cenzurou dalšího faulu. Tím, že bez náhrady smazala ze svého webového archivu text i audiozáznam dotčené Drdovy glosy, se podle mého názoru dopustila dalšího neetického kroku. Tím je faktický pokus o očištění sebe sama a Adama Drdy. Svým krokem se totiž v podstatě dopouští pokusu o zpětné falšování dějin.

Mám totiž za to, že objektivní postoj k tomuto problému by měl zahrnovat vyjádření k chybě, která se stala, ovšem již nikoli pokus tuto skutečnost vymazat z povrchu světa. Tímto přehnaným druhem pokání nám totiž ČRo dává najevo "stala se chyba, zapomeňte".

Zpětný výmaz dějin (a dějinami se stává automaticky každá událost, byť sahá třeba jen vteřinu do minulosti) rozhodně nepatří mezi nástroje objektivity, a cenzura, byť i zpětná, není žádná mikve, která by očistila ČRo a Adama Drdu od šlápnutí do něčeho měkkého, nýbrž naopak. Mazání chyb rozhodně nesvědčí o snaze je napravit, naopak budí obavy že další podobné metody budou i nadále v repertoáru vlivového média pokračovat.

Tento krok ve mně vyvolává pocit, že jde o snahu ČRo udělat z Adama Drdy pronásledovaného disidenta. Už proto, že text jeho glosy je beztoho na internetu snadno dohledatelný, nemohu se zbavit pocitu, že jde o účelovou záležitost. Že jde o záměr vyvolat dojem, že s příchodem nového prezidenta dochází k ostrakizování nepohodlných, ačkoli tito ve skutečnosti nadále pevně drží otěže vlivu na reprezentačním trůnu 'sedmé velmoci' v úřadu veřejnoprávního média.

Trošku toto "mučednictví" připomíná oxymoron punkového feudála, a zdá se, že nikoli náhodou.

Naštěstí můžeme s pomocí alternativních způsobů šíření informací učiniti zadost Komenského výroku "Vyřčeného slova ani párem volů do huby nevrátíš", kterému by jinak při uplatňování metody 'vyhnívání vzpomínek' zůstala pouze podoba citátu z historie.

0
Vytisknout
11304

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2013