Nový prezident a scéna v lékárně

4. 2. 2013

čas čtení 4 minuty

Stál jsem frontu v lékárně. U pokladny byla stará paní s receptem na léky. Doplatek činil 1850 Kč. Paní chvilku stála a pak řekla, že tolik peněz nemá, že by potom neměla na jídlo. Lékárnice samozřejmě trvala na uvedené částce a dodala, že bez těch léků paní nemůže být. V lékárně bylo ticho jako v hrobě. Paní se otočila a se slzami v očích odešla. Uvědomil jsem si,že na jejím místě může být kdokoliv z nás.

Tak máme nového prezidenta. Podle názoru jedné strany špatného, podle druhé dobrého. Na hodnocení je ještě moc brzy. Uvidíme, jakých dosáhne výsledků. Napříč politickým spektrem se nese názor, že prezident podle ústavy nemá prakticky žádné pravomoce. Myslím si, že tomu tak není. Nasvědčuje tomu poněkud křečovitá snaha pánů Kalouska a Nečase přesvědčit veřejnost o tom, že kromě kladení věnců a novoročního projevu nemá president nárok se účastnit aktivně politického života. Možná ještě posílat zápisky z cest po světě, píše Antonín Petrla.

Není to tak dlouho, co jsem zaslechl zprávu, že Václav Klaus tím,že nejmenoval nové ústavní soudce, zanechal tuto instituci co se týče počtu soudců, ve špatném stavu.Tato zpráva sama o sobě nebyla moc zajímavá ,ale jenom do doby, než jsem si uvědomil, že chybějící ústavní soudce bude jmenovat nový prezident. Je tudíž možné,že ústavní soud bude doplněn lidmi, kteří budou určitým způsobem sdílet názory pana prezidenta. Pokud takto smýšlejících soudců bude většina, potom se z kladeče věnců stane velice mocným mužem. A silným protivníkem současné vlády.

Že to není jenom utopie naznačuje předchozí rozhodování ús ve věci poplatků ve zdravotnictví, doplatků za léky atd. Když už to hodně přeženu ,mohlo by jít o počátek prezidentského systému. Co se mě týče, nejsem proti. Pokud bude vše podmíněno osobní odpovědností dotyčného prezidenta, proč ne.A když jsme si přímou volbou zvolili prezidenta, bylo by dobré stejným způsobem volit poslance do poslanecké sněmovny, včetně osobní odpovědnosti za výkon svěřené funkce, s možností odvolání, pokud pan poslanec nebude prosazovat zájmy svých voličů. Co se týká senátu, myslím,že tato instituce je tu jenom proto, aby stát utratil více peněz.

Ale pravda je, že pokud by každý poslanec nesl osobní odpovědnost za svoje skutky, tak bychom asi měli problém poslaneckou sněmovnu zaplnit. Jsem ale přesvědčen o tom, že v tomto případě by do sněmovny kandidovali skutečné osobnosti, lidé kteří mají skutečný zájem o správu věcí veřejných a o vedení státu pro lid a ne proti němu.

Změna je nutná. Pokud budeme pokračovat dál stejným směrem, dopadne to s námi špatně. Pánové politici už nemají kde krást, tak okrádají ty kteří se nemají jak bránit. Uvedu jeden příklad. Stál jsem frontu v lékárně. U pokladny byla stará paní s receptem na léky. Doplatek činil 1850 Kč. Paní chvilku stála a pak řekla, že tolik peněz nemá, že by potom neměla na jídlo. Lékárnice samozřejmě trvala na uvedené částce a dodala, že bez těch léků paní nemůže být. V lékárně bylo ticho jako v hrobě. Paní se otočila a se slzami v očích odešla.

Uvědomil jsem si,že na jejím místě může být kdokoliv z nás. Měl jsem před očima pány Drábka, Hegera, Kalouska, Schwarzenberga a jejich kecy, kterými nás obšťastňují den co den. Cloumala se mnou bezmoc a vztek a honilo se mě hlavou, co můžu udělat, aby se něco takového už nikdy nestalo. Moc možností není, ale snad k něčemu bude i těch pár řádků.

0
Vytisknout
26881

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2013