Z rozhovoru Martina Kunšteka s kandidátem na prezidenta Milošem Zemanem

Zeman pro Britské listy: ten, kterého bych já měl jmenovat, by musel být docentem. Za druhé by musel mít vysoký citační index. A osobní integrita je podmínkou

17. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Tak odpovídal kandidát ještě předtím, než byl zvolen. Martin Kunštek se pro Britské listy jako jediný novinář ptal Zemana detailně na výkon jeho pravomocí. V Zemanově odpovědi je nutné hledat dnešní důvody pro nejmenování Martina C. Putny. Protože ten důvod není v tom, že Putna podporoval Schwarzenberga..., píše Štěpán Kotrba.

Zákon o vysokých školách

§ 10 odst. 3

Rektora jmenuje a odvolává na návrh akademického senátu veřejné vysoké školy prezident republiky. Návrh se podává prostřednictvím ministra školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen "ministr").

§ 73

Profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra

Respektoval byste návrhy vědecké rady vysoké školy na jmenování profesorů, nebo byste měl potřebu zkoumat, jestli např. dotyčný práci „neopsal“?

K objevení plagiátů většinou dochází až dodatečně. Nicméně si myslím, že u profesorů je docela zajímavý citační index. Jmenovat dokonce profesorem někoho, kdo nemá docenturu, snad zákon zakazuje. Nejsem si tím jist, ale předpokládám, že ano.

Tak to se zrovna pletete. Máme konkrétní příklad prof. Knížáka.

Á jééé. No tak vidíte. Takže ten, kterého bych já měl jmenovat, by musel být docentem. Za druhé by musel mít vysoký citační index. A osobní integrita je podmínka, která je vytknuta před závorku u všech těchto profesí.

Ctil byste volbu akademického senátu a jmenoval byste jim rektora, kterého si zvolili?

Musel by být předtím nejméně jednou děkanem. Aby se napřed naučil řídit fakultu. Jinak může těžko řídit celou universitu.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE

0
Vytisknout
11576

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013