Čína varuje, že Snowdonova odhalení "povede ke zhoršení čínsko-amerických vztahů"

13. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Čína varovala, že odhalení, že americké výzvědné služby v obrovském měřítku špehovaly i Čínu, bude "zkouškou rozvíjejících se čínsko-amerických vztahů" a zhorší už tak špatné vztahy v oblasti internetové bezpečnosti.

Konstatoval to článek a redakční komentář ve státním listě Čínský deník. Je to první oficiální čínské vyjádření k odhalení amerického špehování v globálních rozměrech americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem.

Čínský deník cituje analytiky a zdůrazňuje, že "masivní globální americký program špehování ... bezpochyby poškodí obraz Washingtonu v zahraničí" a zmiňuje se o nedávném obvinění Washingtonu, že jiné vlády, včetně Číny, hackují americké servery.

"Pozorovatelé upozorňují, že to, jak bude tento případ řešen, může poškodit dobrou vůli mezi Pekingem a Washingtonem, vzhledem k tomu, že Snowden je na čínském území a čínsko-americké vztahy jsou neustále zatěžovány problémy internetové bezpečnosti," uvedl list.

V redakčním komentáři pod názvem "Neospravedlnitelná americká výzvědná činnosti" píše Čínský deník, že kontroverze ohledně amerických útoků bezpilotními letadly už Obamu donutila "pozměnit tuto široce kritizovanou politiku". Komentář se domnívá, že odhalení o špehování z NSA vyžaduje od amerického prezidenta obdobnou reakci.

"Není to poprvé, co přečiny amerických vládních úřadů vyvolávají široké znepokojení veřejnosti od té doby, co USA zavedly protiteroristickou politiku ve snaze posílit státní bezpečnost po teroristických útocích z 11. září 2001," uvedl list.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6611

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013