Mnoho povyku pro řízenou demolici

13. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před úřad vlády předjel oldsmobil, vystoupil muž v plstěném klobouku, z pod baloňáku vytáhl mosazně se lesknoucí Tommy gun. Rozstřílel Nečase na cucky, načež se ležérně opřel o střechu a s ledovým klidem si zapálil doutník. Proto nebyl premiér dlouho k nalezení; hledání dvojníka, který by krátce vystoupil na podvečerním brífingu, zabralo celý půlden a řekl si o tučný honorář.

Tuhle historku jste zatím zřejmě nečetli, ale klidně mohli. Kolem faktických informací zvíci špendlíkové hlavičky - policie zatím pouze sdělila, kde všude zasáhla, ale neřekla naprosto nic o důvodech - se vrší tuny dohadů z levné detektivky: O tom, co kdo kde a s kým, a co to vlastně všechno znamená.

Koho policisté vyšetřují jako svědka a koho jako podezřelého a z jakého důvodu dosud není známo. Novináři zatím pouze zjistili, že "velké ryby" v poměru k této kauze - v podstatě ale jen větší mafiánské čudly formátu Romana Janouška, co vždy loupily druhou ligu a teď spíš už jen krajský přebor - dostaly včas echo a uklidily se na Jadran. V republice se tedy během šťáry zdržují jen úplní pěšáci a kromě nich nanejvýš tak figurky třetího řádu, které stejně o ničem důležitém nerozhodují - jako například Petr Nečas, který v tomto skandálu posloužil jako kanonenfutr.

Dále se ví, že všechna nalezená špína se jakoby týká výhradně osob tak či tak spojených s ODS. Ta ale rozhodně nevládne sama. Není tak trochu divné, že na TOP 09 se vůbec nic podobného nenašlo ani v množství menším než malém? A nenašlo by se, kdyby zde nešlo - hypoteticky, samozřejmě - o cílený a přesně načasovaný únik kompromitujících materiálů, po kterém policie lačně chňapla?

TOP 09 má právě jedinečnou příležitost opustit nepopulární vládu, hulákat ze všech sil, že o ničem nevěděla, hodit všechnu špínu a ostudu tohoto otřesného kabinetu na partnera a do budoucí "proevropské" koalice s ČSSD si za pár měsíců přinese image div ne opoziční.

Až se pak Kalousek se Škromachem pod patronátem Miloše Zemana ve Strakovce počastují dvojitým odpíchnutým Brežněvem, bude to už zase jiná hra.

V té dosavadní se ti, před nimiž se i Roman Janoušek jen zmateně krčí, zřejmě rozhodli položit figurky.

0
Vytisknout
11199

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013