Snowden: Amerika hackuje Hongkong a Čínu už léta

13. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Whistleblower Edward Snowden tvrdí, že se v Hongkongu "neskrývá před spravedlností" a že USA hackují v Číně stovky cílů

Edward Snowden, whistleblower, který pracoval pro americký Úřad státní bezpečnosti (NSA) zdůraznil v rozhovoru s deníkem South China Morning Post, že se v Hongkongu "neskrývá před spravedlností" a že důvěřuje jeho právnímu systému. Snowden v rozhovoru také uvedl, že Spojené státy hackují Hongkong a ČÍnu už od roku 2009 a obvinil USA, že se snaží zastrašováním donutit Hongkong, aby ho vydal zpět do USA, protože si Spojené státy nepřejí, aby se místní úřady dověděly o americké hackerské praxi.

Snowden tvrdí, že USA hackovala v Hongkongu stovky cílů - včetně veřejných činitelů, univerzity, podnikatelů a studentů ve městě - a také v kontinentání Číně. Je to prý součástí více než 61 000 hackerských operací, které NSA provádí globálně, zdůraznil Snowden.

"Hackujeme síťové páteře - například velké internetové routery. To nám dává přístup ke komunikacím statisíců počítačů, aniž bychom museli proniknout do jediného z nich," řekl Snowden.

List South China Morning Post uvedl, že má k dispozici dokument, který, jak Snowden tvrdí, je důkazem jeho tvrzení. South China Morning Post dokument zatím neverifikovala a nezveřejnila.

Snowden uvedl, že tyto informace zveřejňuje proto, aby dokázal "pokrytectví americké vlády, která tvrdí, že se na rozdíl od nepřátel americké vlády nezaměřuje na civilní infrastrukturu.

Vysoký čínský činitel uvedl minulý týden, že má "hory informací" o hackerských útocích proti Číně z USA poté, co si Washington znovu stěžoval na hackerství z Číny.

Jen Psaki, mluvčí amerického ministerstva zahraničí ve Washingtonu uvedla, že si není vědoma toho, že by si Čína stěžovala na americké hackerství, a odmítla představu, že by šlo z americké strany o pokrytectví, vzhledem k tomu, že Spojené státy kritizují čínské hackerské útoky proti USA:

"Je rozdíl mezi tím, když se někdo zaměřuje na ekonomická data a mezi dohledem, který nařídil pan prezident proto, aby lidem zabránil v tom, aby nám škodili," uvedla.

ZDE

0
Vytisknout
9439

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013